Stanovnici Vrela, Starog aerodroma, Kakaricke gore, Konika, Dinoše GUŠILI SE u oblacima dima - Volim Podgoricu

Stanovnici Vrela, Starog aerodroma, Kakaricke gore, Konika, Dinoše GUŠILI SE u oblacima dima

Dok su na jednoj strani nadležni juče slavili Dan zaštite životne sredine i potencirali da smo ekološka država, mještani Vrela ribničkih, Starog aerodroma, Dinoše, Kakaricke gore, Konika… gušili su se u oblacima dima koji dopire iz kruga gradskog preduzeća Deponija, piše Dan.

U ograđenom dijelu predviđenom samo za biljni otpad i juče je, kao i proteklih dana gorelo. Dim i neprijatni mirisi su se širili okolnim naseljima, a u blizini deponije, gdje su kuće, osjećala se ogromna toplota.

Iz Deponije su priznali da gori, što je pomak jer se dugo ta pojava negirala.

Kazali su da se gotovo svakodnevno suočavaju sa problemom upada najčešće grupa maloljetnika u krug preduzeća, o čemu redovno obavještavaju Upravu policije i ostale nadležne institucije.

“Poznato je da je razlog upada i paljenja preprodaja sekundarnih sirovina i materijala koji ostane nakon procesa sagorijevanja, a o ovom problemu su upoznati i nadležni organi. Naša služba obezbjeđenja gasi zapaljeni materijal čak i van kruga Deponije ukoliko su u neposrednoj blizini ograde. Kada to nije slučaj obavještavamo Službu zaštite. Radi se o prostoru od 57.000 kvadrata i ovo je problem koji opterećuje sve zaposlene u preduzeću. Centar za ekotoksikološka istraživanja periodično vrši analize vazduha i tla isključivo na području Deponije, i one pokazuju da su posmatrani aspekti u granicama dozvoljenih”, saopštili su iz Deponije.

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Božović, koji živi u blizini gradske deponije, ocjenjuje da dan ekologije za Vrela ribnička ne važi.

“Da je gradonačelnik obišao grad, shvatio bi da njegova priča nije povezana sa njegovim djelovanjem. Vuković vjerovatno ne bi ni znao da dođe do Vrela bez obzira na to što pričamo o najbrojnijem naselju. Pozivam ga da dođe u naselje i da se uvjeri da građani žive u zagađenim uslovima kao da se radi o industrijskoj zoni. Da se izmjere čestice zagađenosti, tvrdim da bi brojke prikazale nevjerovatne podatke, do te mjere da bih svaku izjavu o razvoju grada i ekologiji smatrao zlonamjernom i apsolutno netačnom”, kaže Božović.

Problem sa Deponijom je evidentan i grad ni u jednom momentu ne bježi od njegovog rješavanja niti se ograđuje od njega, ocijenio je Nenad Vujošević, odbornik DPS-a.

“Najveći problem su stanovnici tog dijela Konika, to jeste Romi koji imaju status izbjeglica sa Kosova. Prije desetak dana gradonačelnik je obišao MZ Konik, upoznat je sa ovim problemom. Nakon toga, gradonačelnik i njegovi zamjenici razgovorali su sa direktorom Deponije i dogovoreno je da će se preduzeti mjere kako bi se problem riješio. To je trenutno najcrnja tačka MZ Konik”, rekao je Vujošević.

Glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica kazala je da je juče inspektor izašao na lice mjesta i da će preduzeti aktivnosti, te da će podnijeti prijavu ukoliko bude razloga.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com