DA LI ĆE CRNA GORA “PLIVATI” U NAFTI? Evo kada počinju bušenja i kada ćemo znati rezultate! - Volim Podgoricu

DA LI ĆE CRNA GORA “PLIVATI” U NAFTI? Evo kada počinju bušenja i kada ćemo znati rezultate!

U februaru naredne godine počeće naftno bušenje u Crnoj Gori, na dvije lokacije, a već naredne sedmice dolazi brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja. Jedna bušotina će tražiti naftu na dubini od 6,5 kilometara, a druga gas na  dubini od 1,5 kilometar. Već naredne godine ćemo znati da li će Crna Gora postati država sa rezervama nafte i gasa.

Ovo je saopštio direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević na stručnom skupu, koji su u četvrtak organizovale Privredna komora i Strukovna komora mašinskih inženjera.
Ugljovodonike u crnogorskom podmorju, kako je podsjetio, istražuju kompanije Eni i Novatek i Energan.

On je na stručnom skupu, koji su u četvrtak organizovale Privredna komora (PKCG) i Inženjerska komora – Strukovna komora mašinskih inženjera, saopštio da Uprava iščekuje rezultate snimanja koji će utvrditi mjesto bušenja, a da će naredne sedmice doći brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja.

Dubljević je podsjetio da je relevantna svjetska agencija Mackenzie Boothe, Crnu Goru svrstala među 20 najperspektivnijih prospekata – vjerovatnih novih nalazišta ugljovodonika.

“Južni dio Jadrana je najmanje istražen. Naftne kompanije očekuju da će pronaći nalazišta ugljovodonika, jer ona već postoje u drugim djelovima podmorja”, rekao je Dubljević.

Dubljević je pojasnio da nije jednostavno naći naftu i gas i da taj proces uključuje primjenu najsavremenijih skupih tehnologija koje treba da umanje mogućnost izostanka rezultata.

“Eni i Novatek su, za potrebe seizmičkih istraživanja crnogorskog podmorja, tokom novembra i decembra prošle izdvojili 2,1 milion eura samo za gorivo”, rekao je Dubljević.

Ukoliko se ugljovodonik pronađe, Crnoj Gori će priprasti od 62 do 68 odsto neto dobiti od valorizacije ugljovodonika, po osnovu poreza, koncesione i surface naknade.

“Napravili smo preciznu regulativu da bismo definisali pravila, te da ne bismo pregovarali o tome sa moćnim naftnim kompanijama, čiji su poslovni rezultati veći od bruto domaćeg proizvoda  Crne Gore”, rekao je Dubljević.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com