Dom za stare na Starom Aerodromu: Sredinom naredne godine gotov najmoderniji objekat ove vrste u zemlji - Volim Podgoricu

Dom za stare na Starom Aerodromu: Sredinom naredne godine gotov najmoderniji objekat ove vrste u zemlji

Dom za stare, koji se gradi na Starom aerodromu, polako dobija obrise kako bi trebalo da izgleda najmoderniji objekat i najveći projekat u oblasti socijalne zaštite u Crnoj Gori, koji će biti završen sredinom naredne godine. Ekipa Dnevnih novina obišla je gradilište, gdje izgradnja, kako su im kazali, teče ugovorenom dinamikom, pa je za očekivati da se radovi završe sredinom naredne godine, kako je i predviđeno projektom.

Na objektu su do danas završeni svi armirno-betonski radovi, postavljena je krovna konstrukcija, kao i spoljna bravarija. U završnoj fazi su malterisanje unutrašnjih zidova i izrada cementne “košuljice”, a u toku su i radovi na fasadi, izrada potkonstrukcije spuštenih plafona, kao i postavljanje hidrotehničkih, elektro i termotehničkih instalacija. U narednom periodu predstoji nastavak započetih radova na fasadi, kao i intenziviranje aktivnosti u unutrašnjosti objekta, kao što su ugradnja keramike i stolarije.

Iz Uprave javnih radova navode da su u svakodnevnom kontaktu sa izvođačem i nadzorom, svjesni činjenice da dinamiku mora pratiti najviši kvalitet radova, imajući u vidu osjetljivost kategorije kojoj je namijenjen.

“Cilj svih učesnika u ovom projektu je da Podgorica dobije reprezentativan objekat, sa svim neophodnim uslovima za boravak pripadnika najstarije populacije”, kazao je DN Goran Škatarić iz Uprave javnih radova.

Dom starih nalazi se na parceli od od 11.225 metara kvadratnih, a njegova korisna površina iznosi 9.807 kvadrata. Trospratni objekat projektovan je za boravak 270 korisnika smještenih u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana. O veličini samog objekta dovoljno govori i glavni hodnik, koji je dugačak preko 100 metara.

Pored smještajnih jedinica, sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, medicinski blok, prateće tehničke prostorije. Objekat ima odvojene cjeline za dementne korisnike i za korisnike koji su na dnevnom boravku.

“Već u samoj pripremi projektne dokumentacije maksimalno se vodilo računa o iskorišćenosti prostora, kako u unutrašnjosti zgrade, tako i u njenoj okolini. Iako je do njegovog otvaranja ostalo još oko 12 mjeseci, već sada možemo reći da će to biti objekat sa kojim ćemo se svi moći ponositi. Osim socijalnog aspekta, projekat je značajan i zbog otvaranja novih radnih mjesta”, navodi Škatarić.

Ukupna ugovorena vrijednost te investicije iznosi nešto više od 8,78 miliona eura, koje je Vlada Crne Gore obezbijedila kroz višegodišnji kapitalni budžet. U ovaj iznos nije uključeno učešće Glavnog grada kroz ustupanje lokacije, oslobađanje investitora obaveze plaćanja komunalne naknade i izgradnju prateće infrastrukture, koje se procjenjuje na oko tri miliona eura.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com