KO JE KRIV? Poljoprivrednici NE ZNAJU za subvencije niti KAKO DA IH DOBIJU - Volim Podgoricu

KO JE KRIV? Poljoprivrednici NE ZNAJU za subvencije niti KAKO DA IH DOBIJU

Neki od poljoprivrednika su nezadovoljni zato što ne koriste bilo kakve subvencije niti su upućeni na koji način mogu da ih dobiju

Bjelopoljski poljoprivrednici ogorčeni su što lokalni agrobudžet još nije usvojen, iako je prošlo pola godine.

Mnogi od njih kažu da je prošla proljećna sjetva, počela berba, a da subvencija još nema.

Zihno Omerović je ispričao da u Potkrajcima drži zasade pod plastenicima i na otvorenom gaji paprike, kupus, jagode…

“Svake godine subvencije dobijemo najkasnije do aprila i sa tim podmirimo sjemena ili djelimično ulaganje u proširenje proizvodnje”, kazao je Omerović, apelujući da se budžet što prije usvoji.

Jedan od poljoprivrednika koji nije želio da mu se pominje ime je kazao da mu ta sredstva mnogo znače, tim prije što je već prošla proljećna sjetva, počela je ljetnja, a pomoći još nema, niti znaju kada će biti. On je dodao da su svima puna usta toga kako pomažu poljoprivrednicima, ali da u praksi nije baš tako.

Poljoprivrednici koji imaju zasade do 30 ari imaju pravo na subvencije od Opštine, dok oni sa većim zasadima su pod subvencijama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Neki od poljoprivrednika su nezadovoljni zato što ne koriste bilo kakve subvencije niti su upućeni na koji način mogu da ih dobiju.

Dugogodišnji poljoprivrednik Rifat Banda je kazao da u selu Kukulje, gdje živi, odakle potiče 50 odsto svih proizvoda koji se plasiraju na gradskoj pijaci, nemaju nikakve kontakte sa poljoprivrednim službama, niti su upućeni u mnogobrojne vidove pomoći, počev od Opštine, preko poljoprivrednih službi do Ministarstva poljoprivrede.

Već 25 godina radim kao registrovani poljoprivredni proizvođač. Svoju proizvodnju sam razvio iz sopstvenih sredstava i nikada nisam dobio pomoć Opštine niti države. Iako polovina stanovnika mog sela živi od poljoprivrede nikada nam nijedna služba nije došla u selo da održi neku prezentaciju ili približi program vidova subvencija”, kazao je Banda.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za preduzetništvo Džafer Gusinjac kazao je da je Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za opštinu Bijelo Polje za 2019.godinu (lokalni agrobudžet) utvrđen u formi predloga i upućen Skupštini opštine na dalju nadležnost.

“Isti će biti usvojen na prvoj narednoj sjednici Skupštine. Na predlog Programa saglasnost je dalo i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”, kazao je Gusinjac, dodajući da će troškovi biti refundirani svim poljoprivrednicima koji ispune kriterijume predviđene programom.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com