NEVIĐENA AMERIČKA PROVOKACIJA: Krstarica SAD se zaletjela na ruski razarač, katastrofa izbjegnuta ZA DLAKU! Moskva bijesno poručila da to NEĆE VIŠE TOLERISATI! (VIDEO) - Volim Podgoricu

NEVIĐENA AMERIČKA PROVOKACIJA: Krstarica SAD se zaletjela na ruski razarač, katastrofa izbjegnuta ZA DLAKU! Moskva bijesno poručila da to NEĆE VIŠE TOLERISATI! (VIDEO)

Rusija je optužila američku mornaricu za “neprihvatljivo” i opasno manevrisanje, nakon što je američki ratni brod skoro udario ruski razarač u Istočnom kineskom moru.

Ruska mornarica je saopštila da je američka raketna krstarica “Čenslorsvil”, neobjašnjivo promijenila smjer i prišla na samo 50 metara od razarača “Vinogradova” u petak u 6:35 po moskovskom vremenu.
Dodaje se da je sudar bio izbjegnut za dlaku i to tek pošto je ruska posada izvela hitan manevar i promijenila smjer. U saopštenju ruske Pacifičke flote dodaje se da je podnesena žalba komandi američke krstarice.

“Mi smo protestovali komandi američkog broda na međunarodnoj talasnoj dužini i istakli da su takve akcije neprihvatljive.

Incident je uslijedio u periodu rastućih tenzija u vodama oko Kine, a Vašington često šalje svoje ratne brodove na takozvane vežbe „slobode plovidbe” kako bi osporio teritorijalne pretenzije Kine”.

Poslednjih mjeseci, američki brodovi ulaze u Južno kinesko more na 12 nautičkih milja (22km) od kineskih ostrva, što je najbliže što mogu da priđu bez kršenja međunarodnog prava.

Nakon još jedne slične situacije, mogućeg sudara kineskog i američkog broda u oktobru prošle godine, kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da se “odlučno protivi” svim akcijama stranih brodova koji osporavaju njenu teritoriju pod krinkom “slobode plovidbe”.

 

Kurir.rs/Vostok

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com