PAKLENI PLAN EVAKUACIJE IZ PODGORICE Nakon svjedočenja obavještajca CIA na optužnici za “državni udar” u Crnoj Gori se našli i AMERIKANCI - Volim Podgoricu

PAKLENI PLAN EVAKUACIJE IZ PODGORICE Nakon svjedočenja obavještajca CIA na optužnici za “državni udar” u Crnoj Gori se našli i AMERIKANCI

Protiv četvorice državljana SAD, dvojice Iračana, jednog Izraelca i jednog državljanina Velike Britanije Viši sud u Podgorici raspisao je potjernicu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, saznaje “Blic”.

U ovom postupku su, kao što je poznato, ranije ove godine prvostepeno osuđeni državljani Srbije koje je u cilju svrgavanja režima Mila Đukanovića navodno organizovao penzionisani komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i dvojica pripadnika ruskih obavještajnih službi. Istraga, sa ovim najnovijim naredbama suda i tužilaštva, sada, po svemu sudeći, dobija neočekivani zaokret.

“Blic” je imao uvid u dopis crnogorskog ministra pravde ambasadi Kipra, kojim se ponovo traži izručenje državljanina Izraela Jorama Friga zbog učestvovanja u državnom udaru.

U akciji hapšenja navodnih zaverenika zaplenjena je i veća količina opreme namenjene napadu na policijuFOTO: MUP CG / PROMO
Uz tu dokumentaciju, dodat je i dokument podgoričkog Višeg suda (kojim se za ovim osumnjičenima raspisuje potjernica), a u njemu se pritvor određuje Amerikancima Ladislau Karbaljosi (59), Džonu Džozefu di Paolu (59), Skotu Rivasu (62) i Horheu Mijaru (60).
Između ostalog, zaplenjene su i metalne kuglice namenjene praćkama kojima je trebalo da budu napadnuti policajciFOTO: MUP CG / PROMO Između ostalog, zaplijenjene su i metalne kuglice namijenjene praćkama kojima je trebalo da budu napadnuti policajci

Osim četvorice Amerikanaca i Izraelca čija se ekstradicija traži, istragom su obuhvaćeni i državljanin Velike Britanije porijeklom sa Kipra Meteos Konstantinou (33), te dvojica Iračana Roni Košaba Juhana al Belati (35) i njegov brat Reni (38).

FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Izvlačenje zavjerenika

U dokumentu Višeg suda navodi se da je istraga proširena na pomenuta lica na osnovu svjedočenja obavještajca CIA Brajana Skota, koji je tokom ljeta 2016. godine svjedočio pred podgoričkim sudom u predmetu “Državni udar”. Skot je tada rekao da je “dobio ponudu” da obavi evakuaciju određenih osoba iz Podgorice (što je odbio), a da je tim povodom stupio u kontakt sa Džozefom Asadom (ranije optuženim za učestvovanjem u navodnom terorističkom planu), bivšim pripadnikom CIA, koji se sada bavi bezbjednosnim poslovima. Skot je, kako je svjedočio, odbio angažovanje nakon što je dobio saznanja da je u akciju uključena ruska služba.

Iako je navodno bilo konfiskovano, oružje je uništeno nakon zaplene FOTO: MUP CG / PROMO: Iako je navodno bilo konfiskovano, oružje je uništeno nakon zaplijene

Prema naredbi Višeg suda, Asad je tada – putem svoje kompanije “Peregrini”, koja se bavi obavještajnim i bezbjednosnim poslovima – angažovao pomenute Amerikance.

– Oni su preduzimali radnje u dijelu fizičkog obezbjeđenja i kontrazaštite pojedinih lica protiv kojih se vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela terorizam u pokušaju. Radi se o poslovima fizičke, protivelektronske i druge zaštite, kao i o poslovima na realizaciji planova i ekstrakcije lica za koje postoji osnovana sumnja da su članovi kriminalne organizacije, i to od prve polovine oktobra 2016. godine – navodi se u dokumentu.

I migranti dio plana

U naredbi Višeg suda se konstatuje da su crnogorske službe evidentirale dolazak grupe u državu, a to potvrđuje i izvještaj FBI. Izraelac Frigo i državljanin Velike Britanije Konstantinu bili su, prema ovim navodima, angažovani na poslovima “kontraelektronske zaštite” sa opremom koja može da služi i za “nezakoniti nadzor nad elektronskim komunikacijama”. Uloga dvojice Iračana takođe se obrazlaže u dokumentu:

– Iz dokumentacije koju je pribavio SDT (Specijalno državno tužilaštvo, prim. nov.) proizilazi da je Džozef Asad u okviru svoje navodne humanitarne akcije dislocirao sa teritorije Iraka u Slovačku Ronija Košaba Juhana al Belatija i Renija Košaba Juhana al Belatija, a nakon toga tu dvojicu upotrebio radi sprovođenja kriminalnih aktivnosti na teritoriji Crne Gore, što proizilazi iz dokumentacije koju su ova dvojica upotrebila prilikom ulaska u Crnu Goru i registrovanja boravka – navodi se u naredbi.

Presude

Podsjećamo, početkom prošlog mjeseca u Crnoj Gori osuđeni su svi optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine – dvojica ruskih državljana, devet državljana Srbije i funkcioneri opozicionog Demokratskog fronta.

Eduard Šišmakov, ruski obaveštajacFOTO: VK COM / PROMO
Eduard Šišmakov, ruski obavještajac

Sudija Suzana Mugoša je u obrazloženju odluke navela da je dokazano da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna dela kako bi ozbiljno zastrašili građane Crne Gore, ugrozili živote i političke i društvene strukture Crne Gore.

Bratislav Dikić, bivši šef ŽandarmerijeFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
Bratislav Dikić, bivši šef Žandarmerije
Oni su predali novac državljaninu Srbije Saši Sinđeliću – svjedoku saradniku i bivšem pripadniku Četničkog odreda – kojim je on vrbovao druge osobe iz Srbije za kriminalne akcije u Crnoj Gori. Među njima je u svojstvu glavnog operativca navodno bio Bratislav Dikić, bivši načelnik srpske Žandarmerije, ali i grupa naših državljana, među kojima je bilo i starijih ljudi i žena koji su u Podgoricu došli da podrže srpski narod.
Saša Sinđelić, svedok saradnik tužilaštvaFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Saša Sinđelić, svjedok saradnik tužilaštva
Pismo crnogorskog ministra pravde
U pismu ministra pravde Crne Gore Zorana Pažina, u koji je “Blic” imao uvid, navodi se ponovljena molba za izručenje Friga Jorama. Ta molba je, očigledno, poslednji put dopunjena 21. maja 2019, a u kiparsko ministarstvo pravde u Nikoziji upućena je dva dana kasnije.
Pismo ministra pravde Crne GoreFOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Pismo ministra pravde Crne Gore
FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

U njoj piše da crnogorsko ministarstvo pravde “ima čast” da obavesti Kipar da će Crna Gora u slučaju Izraelca poštovati konvencije o zaštiti ljudskih prava i da garantuje da okrivljeni neće biti izložen mučenju, da će mu biti obezbjeđeno pravo na odbranu, da će biti čuvan u odgovarajućem zatvorskom objektu i slično. Poslednju riječ će, kako je uobičajeno kod ovakvih zahtjeva, imati Pažinov kiparski kolega.

Bivši špijun mozak operacije

Ako je suditi prema novoj naredbi za proširenje istrage, Džozef Asad, bivši pripadnik CIA, bio je organizator priprema za državni udar u Crnoj Gori i zaštitu operativaca zajedno sa pripadnicima ruskih službi bezbjednosti Šišmakovom i Popovom.

Ko je zapravo Džozef Asad i otkud on u klupku balkanskih političkih previranja? Asada je, prema navodima tužilaštva, 2016. godine angažovao Aron Šaviv, menadžer kampanje crnogorskog opozicionog Demokratskog front, čiji su lideri Andrija Mandić i Milan Knežević takođe osuđeni za učestvovanje u pokušaju terorističkog napada.

Džozef Asad, specijalista za izvlačenje drugih operativaca, bivši je agent CIAFOTO: YOUTUBE
Džozef Asad, specijalista za izvlačenje drugih operativaca, bivši je agent CIA

Kako pišu crnogorski mediji, Asad je bio operativac CIA čak petnaest godina – od 1999, kada je zajedno sa suprugom Mišel stupio u službu, do kraja 2014. godine. Izvlačenje civila iz ratnih područja mu je, inače, specijalnost: reputaciju je navodno stekao svojom ulogom u izvlačenju 149 iračkih hrišćana iz zarobljeništva ISIS u Iraku. Asad je egipatski hrišćanin, odgajan u Libanu i naturalizovani je Amerikanac. Diplomirao je političke nauke i biblijske studije na Američkom univerzitetu 1994. godine, a nakon pet godina je postao član CIA.

Prema nezvaničnim informacijama, direktno je Šaviv stupio u kontakt sa Asadom u avgustu 2016. On je tada, kako je svjedočio i Brajan Skot, kontaktirao s bezbjednosnom firmom iz Orlanda, koja je odbila da učestvuje u akciji. Asad je, inače, uhapšen pa pušten u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Blic.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com