Tereza Mej podnijela ostavku - Volim Podgoricu

Tereza Mej podnijela ostavku

Britanska premijerka Tereza Mej danas je i formalno danas otišla sa mesta šefa Kozervativne partije, čime otvara put za trku za nasljednika koji će imati zadatak da sprovede izlazak Britanije iz EU, u čemu ona nije uspjela.

Njenih tri godine na čelu stranke i na mjestu premijerke završili su se jednostavnim saopštenjem partije da su privatno razmijenjena pisma između Tereze Mej i predstavnika parlamentarnog odbora koji nadgleda partijska pravila, čime je potvrđen njen odlazak najavljen prije dvije nedjelje.

Tereza Mej ostaje kao vršilac dužnosti premijera narednih nekoliko nedjelja dok njena stranka bude birala njenog nasljednika, koji po pravilima zemlje postaje novi britanski premijer.

Jedanaest članova partije već su najavili kandidaturu za njenu zamjenu u trci koja će zvanično biti otvorena u ponedjeljak.

Među 11 kandidata za premijerko mjesto, za sada je favorit Boris Džonson, poslanik Konzervativne stranke koji je bio gradonačelnik Londona i šef diplomatije. Džonson je tokom kampanje za referendum bio zagovarač Bregzita.

Njen nasljedenik će imati zadatak da primijeni proceduru istupanja zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit).

Tereza Mej (62) postala je premijerka u julu 2016. godine, odmah poslije referenduma na kojem su se Britanci sa 52 odsto glasova 23. juna te godine izjasnili za Bregzit.

Britanski parlament je tri puta odbacio sporazum o Bregzitu o kojem je premijerka mjesecima pregovarala sa Briselom.

Izazak Britanije iz EU odgođen je od 29. marta do 31. oktobra.

Zbog neuspjeha plana Tereze Mej u parlamentu mnogi od njenih kolega konzervativaca su odlučili da ona mora da ode.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com