USVOJENO! Ovo su kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne - Volim Podgoricu

USVOJENO! Ovo su kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne

Crnogorski parlament usvojio je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Predložene izmjene Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu i to će biti regulisano, kako je ranije pojašnjeno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru.

Izmjenama Zakona predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20 hiljada eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna je predviđena ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do 2.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

Nije usvojen amandman Andrije Popovića (LP) da se ističu državne zastave na zgradama lokalnih samouprava, javnih ustanova, javnih preduzeća, privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, vaspitno-obrazovnih ustanova, čiji je osnivač država, i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija koje djeluju u parlamentima.

Vijesti

1 komentar

  1. Da je sreće poštovala bi nas država i mi državu al ovako niko nikog ne poštuje

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com