“Maslačci” zatvorili 10. UnderhillFest - Volim Podgoricu

“Maslačci” zatvorili 10. UnderhillFest

Jubilarni, 10. Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, UnderhillFest, prošao je baš kako su organizatori priželjkivali i kako su se nadali, uprkos problemima sa vremenom, kazao je Vuk Perović za “Vijesti”, uoči zatvaranja festivala. On je istakao da je svake večeri projekcije pratilo više od 500 gledalaca, a da je publika sjajno reagovala.

Ovogodišnje izdanje Underhilla zatvoreno je u nedjelju veče dodjelom nagrada “Maslačak” koje je u međunarodnoj kategoriji dobio film “Midnight family” reditelja Luka Lorentzena, za koji je žiri istakao da autor uspijeva da u 90 minuta dočara život porodice koja nema izbor.

“Uz veoma precizan stil i neizvjesnost koja titra tokom 90 minuta, autor uspijeva da bez stroge kritike, već prosto pružajući gledaocima problematičnu istinu, dočara život jedne porodice koja nema izbor i prostor za moralna preispitivanja u socijalnom okruženju koje se raspada, ali ipak nastavlja da funkcioniše kao takvo”, stoji u obrazloženju žirija za film “Midnight family”.

Kvalitet i uspjeh jubilarnog Underhilla potvđuju i specijalna priznanja koja je žiri odlučio da dodijeli, iako to nije bila dosadašnja praksa, podsjeća Perović. Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji dobio je film “Lake lekcije” autorke Doroti Zurbó.

U regionalnoj konkurenciji žiri se namučio tokom odlučivanja koji film nagraditi. Ipak, iscrpnim promišljanjem došli su do pobjednika, a to je film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića.

“Mnogo smo se dvoumili ima li smisla potvrditi još jednom što su i neki drugi žiriji već istakli, no budući da je svaki od devet selekcioniranih filmova ravnopravan kandidat za nagradu, nismo mogli zaobići film koji je u svim svojim aspektima impresivan; od rafiniranog filmskog pristupa jednoj vrlo osjetljivoj ljudskoj priči – koja je koliko individualna toliko i univerzalna – do znalačkog, odistinski majstorskog postupka režije, izvrsne filmske fotografije, precizne montaže pa do relevantnosti pitanja koja ovaj film hrabro otvara u društvu ne samo tamo gdje je film napravljen nego u cijeloj regiji. Imamo li snage za samorefleksiju, pita nas ovaj film. Kakva nam je budućnost ako krijemo i manipulišemo sa prošlošću?”, pitanja su koja film postavlja, a koja je žiri prepoznao. Oni su istakli da “snagom empatije koju film pobuđuje kod gledalaca”, on ostavlja i veliki prostor za vlastita promišljanja – “upravo onako kako to odistinska umjetnost i treba da radi”.

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji. Specijalna priznanja žirija pripala su filmovima “Taurunum boy” Jelene Maksimović i Dušana Grubina, kao i filmu “Na vodi” Gorana Devića.

Nagradu publike 10. UnderhillFesta dobio je film “Dani ludila”Damiana Nenadića s prosječnom ocjenom 4.7 od mogućih 5.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri: Rada Šešić, festivalska selektorka, rediteljka, predavačica i kritičarka, koja je bila i predsjednica žirija, Hrvoje Mabić, reditelj iz Hrvatske i Ivan Bakrač, reditelj i filmski selektor iz Crne Gore. Pokrovitelj glavnih nagrada – “Maslačka” u međunarodnoj i “Maslačka” u regionalnoj selekciji bio je Filmski centar Crne Gore, a povodom jublarnih 10 godina festivala.

“Imamo osjećaj da festival svake godine napreduje, a činjenica na koju smo ponosni je pojavljivanje nove publike, mladih koji žele da se upoznaju sa dokumentarnim filmom koji je danas sve popularniji. Mislim da uspijevamo u svojoj misiji, što su i gosti festivala primijetili. Ono što je lijepo i nama dragocjeno jeste to što živimo i u zlatnom dobu regionalnog filma, a činjenica da se u našem okruženju prave filmovi koji putuju po cijelom svijetu i dobijaju priznanja i da naša publika može da ih vidi zaista je dragocjena”, kaže Perović.

On za “Vijesti” ističe da su već poznati i neki od ostvarenja koja bi se mogla pojaviti na sljedećem izdanju festivala, a do tada ostaje želja i trud da se program UnderhillFesta proširi i traje tokom čitave godine.

Underhill Podgoricu stavio na mapu bitnih filmskih događaja

Predsjednica žirija 10. UnderhillFesta, Rada Šešić, istakla je da su obje takmičarske selekcije donijele “inspirativne, relevantne i sinematički kompleksne filmove”, pa žiriju nije bilo lako odlučiti se za najbolje.

“Većina filmova reflektuje aktuelni život oko nas, dotiče se urgentnih tema – političkih i socijalnih pitanja no ostvareni su na takav način da su univerzalni i vanvremenski”, kazala je Šešić.

Ona je istakla da je zanimljivo što među autorima ima veliki broj mladih ljudi koji su “iako tek započeli svoj rediteljski put, pronašli način da uspostave intimnost sa glavnim junacima i uspjeli upravo taj aspekt prenijeti u film”. Ostvarnea je empatija, primjećuje ona, ali sa poštovanjem i uvažavanjem likova.

“Posebno želimo pohvaliti podgoričku publiku koja je pratila festival i molimo svakoga da kažu barem još jednom prijatelju: da ovaj izvrstan kulturni događaj postoji u vašem gradu te da ga povedete dogodine na filmove”, poručila je ona i pohvalila tim festivala – “požrtvovan i strastven” koji je napravio veliki poduhvat kada se odlučio da započne UnderhillFest “jer je time Podgoricu i cijelu Crnu Goru stavio na Evropsku mapu bitnih filmskih događaja, a stanovnicima Crne Gore omogućio da idu u korak sa vrhunskim filmskim dostignućima u svijetu dokumentaristike”, zaključila je Šešić.

Vijesti

2 komentara

  1. Hi there, I’m an advanced university student and also I’m finding out considerably about writing as a result of writing about blogs and forums. I adore look in composing. It’s simple to implement though with very good information. A person’s language causes it to become pleasurable to learn to read and even have an understanding of. That’s an immense portion of producing. An individual’s admirers have to be rrn a position to realise what you’re indicating as well as posting really need to be interesting. You’ll want to challenge your readers, to make sure they will come back for much more. You are doing a great job wonderful a lot of these elements. Appreciate it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com