Biće upisano oko 9.000 srednjoškolaca - Volim Podgoricu

Biće upisano oko 9.000 srednjoškolaca

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za upis učenika u I razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2019/20. godinu, a svršeni osnovci prijave mogu podnositi od 17. do 21. juna 2019. godine. Mjesta, ističe za Dnevne novine direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, ima za sve.

Ove godine školu završava oko 7.000 osnovaca, a ukupni broj mjesta u školama, ističe za Dnevne novine direktor direktorata za srednje obrazovanje Ministarstva prosvjete Veljko Tomić je veći kao i prethodnih godina i iznosi oko 9.000.

“Podrazumijeva se, takođe, da se isto odnosi i na opštine, odnosno da će u srednjim školama na teritoriji jedne opštine broj mjesta za prvake biti veći od broja polumaturanata na teritoriji te opštine. Kada je riječ o stručnim školama, ima preko 6.500 mjesta, u gimnazijama ima 2.352, a u muzičkim školama 139 mjesta”, rekao je Tomić.

On naglašava da je izbor za svu djecu vrlo širok i uvažava potrebe tržišta zbog čega u tom resoru smatraju da će svako naći baš ono što je tražio i za šta je talentovan.

Kada je riječ o opštinama u centralnom dijelu, dodaje, očekivano u Glavnom gradu ima najviše mjesta.

“U podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” ima 448 mjesta; u Ekonomskoj školi “Mirko Vešović” ima 280 mjesta; Građevinskoj “Marko Radević” 196; Elektrotehničkoj “Vaso Aligrudić” 308; Mašinskoj “Ivan Uskoković” 350; Medicinskoj 280; “Sergije Stanić” 336; takozvanoj hemijskoj “Spasoje Raspopović” 308; Muzičkoj “Vasa Pavić” 59 i “Andre Navara” 21 mjesto”, rekao je Tomić.

U nikšićkoj Gimnaziji “Stojan Cerović”, kako je naglasio, planiran j e upis osim odj eljenja opšte gimnazije i po jedno odjeljenje matematičke i filološke gimnazije.

“Dodatno, učenike u odjeljenja filološke gimnazije upisaće i Gimnazija Kotor kao i Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom”, najavio je Tomić.

Sudeći prema prošlogodišnjim podacima, prema njegovim riječima, veliko interesovanje u Glavnom gradu se očekuje za srednje stručne škole.

“Neki od atraktivnijih smjerova za mlade uglavnom budu zanimanja iz oblasti elektrotehnike kakvo je elektrotehničar računarskih sistema, elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija, elektrotehničar elektronskih komunikacija, te turistički tehničar, kuvar, zdravstveni tehničar i drugo. No, ne zaostaju ni građevinski tehničar, tehničar drumskog saobraćaja i ekonomski tehničar, a nije zanemarljivo interesovanje za grafičkog tehničara i tehničara zaštite životne sredine. Da sumiramo, izbor za svu djecu je vrlo širok, a opet uvažava potrebe tržišta, te cijenimo da će svako naći baš ono što je tražio i za šta je talentovan”, smatra Tomić.

On je podsjetio da se na konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina. “Dokumentacija i procedura je ista kao i prethodnih godina, odnosno podnosi se prijava na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda”, rekao je Tomić.

Ono što je važan novitet od prošle godine, kako je kazao, jeste da je u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, škola dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

“Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova. Time se, vjerujemo, značajno povećava transparentnost čitavog procesa, jer u svakom momentu, odnosno svakog dana, učenici i roditelji mogu da vide koju poziciju djeca zauzimaju na rang listi” zaključio je Tomić.

Rang lista kandidata za upis, kkao je navedeno u tekstu Konkursa, biće objavljene na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna 2019. godine.

Uslovi prijave na konkurs:

Na Konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Upis u gimnaziju se vrši na osnovu sljedećih kriterijuma:

1. opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole;

2. uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja; uspjeha iz crnogorskog ili maternjeg jezika, matematike i predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole;

3. rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenog priznanja,

Upis učenika u prvi razred trogodišnje, odnosno četvorogodišnje stručne škole vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma:

1. opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole;

2. uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja;

3. uspjeha iz dva nastavna predmeta u posljednjem ciklusu osnovne škole koji su značajni za sticanje obrazovanja;

4. rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodjele priznanja.

Potrebna dokumenta:

Kandidati za upis u I razred podnose sljedeća dokumenta:

• Prijavu na Konkurs. Na osnovu Zakona o administrativnim taksama kandidati za upis su oslobođeni od plaćanja administrativne takse;

• Originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju.

• Prijava na Konkurs podnosi se školi od 17. do 21. juna 2019. godine.

• Prijava na Konkurs podnosi se školi od 17. do 21. juna 2019. godine. U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

• Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova. Rang lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna 2019. godine.

Vrednovanje uspjeha

• Opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se saberu srednje ocjene opšteg uspjeha u posljednja tri razreda i pomnože brojem tri (3).

• Ukupan broj bodova zaokružuje se na dvije decimale. Za upis u opštu gimnaziju i odjeljenja specijalističke gimnazije vrednuje se uspjeh na eksternoj provjeri znanja iz nastavnog predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik odnosno maternji jezik i književnost, matematike i jednog predmeta koji učenik izabere, tako što ocjena odličan (5) nosi 10 bodova, ocjena vrlo dobar (4) nosi 7 bodova, ocjena dobar (3) nosi 4 boda i ocjena dovoljan (2) nosi 1 bod i ocjena nedovoljan (1) nosi 0 bodova.

• Uspjeh iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskiog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, matematike i dva nastavna predmeta od značaja za dalje školovanje u posljednjem ciklusu osnovne škole vrednuje se tako što se pojedinačne ocjene iz tih predmeta saberu i njihov zbir podijeli sa brojem dva (2). Nastavni predmeti od značaja za dalje školovanje pri upisu učenika u I razred opšte gimnazije su strani jezik i fizika.

• Diploma “Luča” vrednuje se sa 12 bodova, dok uspjesi na sportskim i drugim takmičenjima i priznanja nose dodatne bodove.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com