Home / NOVOSTI / Društvo / DPS: Srbi u Crnoj Gori nijesu ugroženi

DPS: Srbi u Crnoj Gori nijesu ugroženi

Izjave, poput najnovije, da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvijek imala srpski identitet, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava, poručuju iz Demokratske partije socijalista.

“Upravo, imajući u vidu svježe sjećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima. I u  tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija”, saopštili su iz ove partije.

Dodaju da je današnja Crna Gora međunarodno priznata građanska država koja svoje zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrijednosti našeg društva.

“Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih svještenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasijedaju, ili ih svjesno ili nesvjesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije”, dodaju iz DPS-a.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com