Mitrić: Đukanović ima pravo da donese akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC - Volim Podgoricu

Mitrić: Đukanović ima pravo da donese akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC

Profesor u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić naveo je na svom Facebook profilu da predsjednik Crne Gore ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost CPC, te objasnio i da se u međunarodnom pravu to zove retorzija.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

Neko je juče iz Srpske pravoslavne crkve upitao po kom je pravnom osnovu ili kanonu Predsjednik CG maltene proglasio stvaranje (obnovu) Crnogorske autokefalne crkve, pa pošto viđu da se niko ne javlja ni sa Pravnog, ni iz CANU (na Pravnom su vjernici Amfilohijevog boga, pa ne žele da se zamjeraju, ali znaju o čemu se radi, a iz CANU zaista ne znaju) onda uzeh da kao neki vajni redovni profesor Prava u penziji kakvo je to crkveno-pravno pitanje, iako znam da će me sto grdnih jada snaći, kao što me snašlo hiljadu jada kad sam pisao protiv trećeg Filipovog mandata, a sada i predsjednice Vrhovnog suda (takođe, treći mandat – starijeg sina su mi oćerali za Australiju davno, a ovog mlađeg za Ameriku nedavno, pa mu je majka “vrisnula” i ene je u bolnici “bolna boluje” ali o tome imam vremena na pretek), nego da odgovorim na postavljeno pitanje.

PO ISTOM ONOM PRAVNOM OSNOVU po kome je srbijanski kralj civilnim (građanskim) dekrtom, “spalio” Crnogorsku autokefalnu crkvu, sada po tom istom osnovu predsjednik CG ima pravo da donese civilni (građanski) akt kojim će se vratiti autokefalnost Crnogorske Crkve. Pravoslavne, naravno.

To se u MEĐUNRODNOM PRIVATNOM PRAVU ZOVE RETORZIJA, koja, u najkraćem, znači opdstupanje od redovno nadležnih normi kada domaći organ crnogorski neće postupiti po domaćoj normi u određenim pitanjima (u ovom slučaju crkveno-pravnim) nego će postupiti sasvim suprotno tim normama, odnosno postupiće onako kako je postupio organ strane države (u ovom slučaju srbijanski po istom pitanju). To se zovu RETORZIONE MJERE.

Čuveni profesor Mihailo Jezdić kome sam imao čast da buden asistent ovako kaže:

“Retozrija predstavlja takav pravni institut pomoću koga jedna država” ( a ja dodajem u ovom slučaju Crna Gora) NAREĐUJE svojim organima da NE POSTUPE po redovnim normama domaćeg prava, nego da postupe na identičan način kako je postupila strana država” a moja malenkost dodaje (u ovom slučaju Srbija protiv Crne Gore) i kraj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com