Stomatolog tužio Klinički: Imao bolje reference, a posao dobio drugi kandidat? - Volim Podgoricu

Stomatolog tužio Klinički: Imao bolje reference, a posao dobio drugi kandidat?

Stomatolog Aleksandar Brajović tužio je Klinički centar Crne Gore KCCG i podnio prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog nezakonitog zapošljavanja drugog kandidata na konkursu od 27. februara ove godine za prijem na radno mjesto doktora stomatologa u Stomatološkoj poliklinici. On traži poništenje odluke o izboru i raspisivanje novog konkursa.

Brajović je za Dan kazao da je KCCG nezakonito sproveo konkurs jer nijesu imali kriterijume za izbor, komisiju, nijesu organizovali intervjue sa kandidatima, te da su odabrali stomatologa sa nedovoljno iskustva, dok je njemu uskraćeno pravo da bude primljen u radni odnos iako imao bolje reference.

U nalazu Inspekcije rada, u koji je Dan imao uvid, navodi se da KCCG nije sklopio ugovor sa izabranim kandidatom u trenutku kontrole, ali da je naknadno obaviještena da postoji ugovor o radu sa novim stomatologom.

“Podnio sam zahtjev za inspekcijski nadzor, pri čemu inspektorka rada utvrđuje da kolega S.T., koji je primljen na konkursu, nema ugovor o radu u KCCG. Onda KCCG obavještava da ipak postoji ugovor o radu zaključen 1.4.2019. KCCG je raspisao javni konkurs za prijem opšteg stomatologa na upražnjeno radno mjesto. Konkurisao sam, iako sam specijalista, dakle više kvalifikacija imam za to radno mjesto i radno iskustvo od 14 godina, za razliku od kolege koji je primljen i koji je radio kao stomatolog samo dvije godine. U konkursu su stavili tzv. minimalne uslove koje ima svako sa završenim fakultetom i položenim državnim ispitom. Napominjem da intervjua sa kandidatima nije bilo”, tvrdi on.

Prea riječima Brajovića nakon isteka roka za dostavljanje dokumentacije na objavljeni oglas, tuženi nije preduzeo nijednu pozitivnim propisima predviđenu radnju, a koju je bio dužan da preduzme u cilju procjene ko je najbolji kandidat za radno mjesto koje se oglasom traži.

“Naime, tuženi, kao JZU i državni organ, nije oformio komisiju koja je bila dužna da prije svega utvrdi da li su prijave za predmetno radno mjesto bile uredne. Isto tako tuženi tj. komisija ili u nedostatku komisije direktor ili drugo zaposleno lice kod tuženog, a po ovlašćenju direktora nije obavilo intervju sa prijavljenim kandidatima, na osnovu kog bi se moglo utvrditi ko od prijavljenih kandidata najbolje odgovara za oglašeno radno mjesto, a prema svojim kvalifikacijama, odnosom sa pacijentima i stručnom znanju”, ističe Brajović.

On navodi da je poslao dopis Ministarstvu zdravlja i upozorio ih na koji način se biraju ljekari u Kliničkom centru, ali je naišao na zid ćutanja.

KCCG: Sud će utvrditi činjenice

Iz Kliničkog centra za Dan su odgovorili da je konkurs koji je objavljen 27.2.2019. godine u cjelosti sproveden po zakonu, a izabrani kandidat je ispunio sve uslove predviđene za predmetno radno mjesto.

“Naši pacijenti dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu u svim segmentima Kliničkog centra pa i u Stomatološkoj poliklinici. S obzirom na to da je u pomenutom slučaju pokrenut sudski postupak pred nadležnim organima, radi poništenja odluke o izboru doktora stomatologije, utvrdiće se pravo činjenično stanje, te shodno tome KCCG se više neće oglašavati ovim povodom”, ističu iz KCCG.

Brajović navodi da njegovih 14 godina kliničkog staža, prosjek ocjena 8.89 nasuprot iskustva od dvije godine kolege i prosječne ocjene 7.73 su kriterijumi koji bi trebalo biti zanimljivi poslodavcu.

DAN

2 komentara

  1. Unpredictability is essential in comedy, and the best part of Horrible Bosses is how it can remain one step ahead of you while still giving plenty to laugh about.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com