UHAPŠENO 11 OSOBA - Volim Podgoricu

UHAPŠENO 11 OSOBA

 

Crnogorska policija je u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji „Azil“ razbila organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju ilegalnih migranata – tražilaca azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu ka zemljama Evropske unije. Policija je u ovoj višemjesečno vođenoj akciji lišila slobode 11 lica, dok se još dva lica potražuju. Ova kriminalna grupa imala je dakle dva organizatora i 11 članova. Krivična prijava podnijeta je protiv svih 13 lica. Sumnja se da je ova OKG od početka ove godine prokrijumčarila na ovoj ruti više grupa migranata koje su brojale od pet do deset lica. Dva organizatora su među uhapšenima.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija i Specijalnog policijskog odjeljenja su naime, u sadejstvu sa CB Nikšić i Posebnom jedinicom policije, nakon sprovođenja višemjesečnih  aktivnosti u toku 2019. godine, danas, 12.06.2019. godine realizovali akciju pod radnim nazivom „Azil“. U ranim jutarnjim časovima, na području Opštine Nikšić, službenici Uprave policije su u saradnji sa SDT lišili slobode osam lica, dok su u prethodnom periodu po istom osnovu lišili slobode tri lica. Podnijeta je krivična prijava protiv ukupno 13 lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Slobode je lišeno jedanaest lica: M.A. (27), strani državljanin koji je boravio u Prihvatilištu za strance, kao i nikšićani V.S (20), M.S (18), F.M (26), B.P (23), B.L (20), S.D (20), L.R (25), M.V (22), S.D (23) i M.K (20), dok su dva lica u bjekstvu i sa njima se traga – F.N. i M.K. iz Nikšića. Među licima lišenim slobode su i dva organizatora ove organizovane kriminalne grupe, M.A. i V.S, a od ovih 11 lica koja su lišena slobode devet je lica muškog a dva ženskog pola.

Policija je, preduzimajući aktivnosti na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi, sa akcentom na upravljanje ilegalnim migracijama, tokom ove godine otkrila ovu krijumčarsku mrežu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i u zemljama regiona a koju je činila organizovana kriminalna grupa koja je, kako se sumnja, formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila. Ova OKG koja, sumnja se, ima dva organizatora i 11 članova, djelovala je tako što je vršenjem radnji krijumčarenja u dijelu prihvata, tranzita, smještaja te ilegalnog prelaska državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hrecegovina i dalje ka zemljama Evropske unije u toku 2019. godine prokrijumčarila više grupa koje su brojale od 5 do 10 lica.

Na osnovu sprovedenih policijskih aktivnosti sumnja se da je modus krijumčarenja migranata preko teritorije više država podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora ove OKG, koja je prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Evropske unije dogovarala njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom, gdje su oni ilegalno ulazili u našu državu koristeći nepristupačne terene a potom se prijavljivali nadležnoj Direkciji MUP-a kao tražioci azila, nakon čega su, ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, u organizaciji ove OKG putovali taksi i rent a car vozilima do granice sa Bosnom i Heregovinom koju su na isti opisani način takođe ilegalno prelazili u namjeri da se domognu država Evropske unije.

Lica lišena slobode će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedena Specijalnom ržavnom tužiocu u Podgorici.

Službenici Uprave policije inače preduzimaju kontinuirane aktivnosti iz svoje nadležnosti na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela koja se odnose na nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Uprava policije je ovu problematiku prepoznala kao jedan od prioriteta u radu a rezultati na otkrivanju ovog krivičnog djela i djela koja se mogu povezati sa njim značajno su poboljšani u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na prethodni period.

Policijski službenici nastavljaju aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja ljudi preko teritorije naše države.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com