MAJKE TVRDE: Naša djeca trpe torturu profesorice Žakline Laković - Volim Podgoricu

MAJKE TVRDE: Naša djeca trpe torturu profesorice Žakline Laković

Dragana Vlaović i Olja Marisavljević, majke učenika SMŠ Mladost iz Tivta, uputile su medijima pismo u kome tvrde da su njihova djeca tokom školske godine bila izložena psihičkoj torturi profesorice Žakline Laković, koja je imala i podršku direktorice Jovanke Vujačić.

Slučaj su, kažu, više puta prijavljivale Ministarstvu prosvjete, Prosvjetnoj inspekciji, Direktoratu za opšte srednje stručno obrazovanje, Centru za srednje stručno obrazovanje, načelnici za srednje obrazovanje, glavnoj inspektorki odsjeka za inspekciju za prosvjetu i sport, Upravi za inspekcijske poslove i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, piše Pobjeda.

“Devet mjeseci bezuspješno se borimo za zaštitu djece, nadležni nisu reagovali. Profesorica, između ostalog, predaje osnove elektrotehnike u II E 5 odjeljenju, koje pohađa 29 učenika. Na prvom testu je bilo 85 odsto jedinica. Iako je po zakonu morao biti poništen, to nije učinjeno ni od strane profesorice, ni aktiva profesora, ni direktorice. Slično je bilo i sa drugim testom 71,4 odsto jedinica, i tećim testom 76,7 odsto jedinica, kao i na pismenom 58,6 odsto jedinica. Oni takođe nisu poništeni, pa je na kraju prvog klasifikacionog perioda 21 učenik ovog odjeljenja imao negativnu ocjenu, a srednja ocjena iz osnova elektrotehnike je bila 1,34. Pokušali smo da riješimo problem na roditeljskom sastanku sa razrednim starješinom i direktoricom koja je bila u obavezi da reaguje, ništa nije učinjeno. Umjesto da ispita način rada i pokrene disciplinski postupak zbog kršenja zakona, direktorica je organizovala dopunsku nastavu, (kod iste profesorice) čiji je rezultat bio skoro 100 odsto jedinica na prvom sljedećem testu”, navodi se u pismu.

Na polugodištu u odjeljenju je bilo 18 jedinica (srednja ocjena 1,47).

” Na pismenom radu u maju je bilo 20 jedinica, nije rađena ispravka, a pismeni je ponovljen i zakazan kontrolni, pa i on ponovljen zbog velikog broja jedinica, dva dana pred kraj školske godine, jer je bilo preko 90 odsto jedinica. Djeca ni roditelji do posljednjeg dana škole ne znaju koje će ocjene imati, i koliko će učenika morati na popravni, a teorija i usmeno ispitivanje kod prof. Laković ne postoje”, piše između ostalog u pismu.

Autorke pisma smatraju da isključivu odgovornost za mobing učenika i flagrantno kršenje njihovih prava snosi direktorica škole Jovanka Vujačić koja, “iako ima ingerencije, osnovu i obavezu, nije preduzela nijednu ozbiljnu mjeru da riješi problem i spriječi samovolju i iživljavanje prof. Zakline Laković koji traju 25 godina!”

“Centar za stručno obrazovanje je imenovao tročlanu komisiju koja je 28. i 29. januara obavila vanrednu evaluaciju rada prof. Laković sačinivši opširan izvještaj u kome se konstatuju brojni propusti i prekršaji i daju preporuke za njihovo otklanjanje i pravilan način rada i ocjenjivanja. Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je početkom aprila zaključila da je pritužba Dragane Vlaović opravdana, ističući da postupanjem nastavnice Žakline Laković, koje nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i dobrom pedagoškom praksom, učenicima nije obezbijeđena kvalitetna nastava, te je na taj način njihovo pravo na obrazovanje dovedeno u pitanje”, navele su u pismu Dragana Vlaović i Olja Marisavljević.

Vujačić: Oštriji, ali ne nedostižni kriterijumi

Direktorica škole Jovanka Vujačić saopštila je da su ocjene za ovu godinu u odjeljenju II E 5 svedene i slične prosječnom broju negativnih ocjena u pojedinim drugim odjeljenjima.

“Tačnije, osam negativnih ocjena na skoro 30 učenika ukazuje na oštrije, ali ne nedostižne kriterijume. Primijenićemo od naredne godine i preporuke Centra za stručno obrazovanje u vezi sa ovim predmetom, a dio je već primijenjen. Dakle, u ovom momentu ne vidimo razlog da se medijski vrši pritisak na školu. Dok god nema preko polovine negativnih ocjena, a sada smo daleko od toga, dozvolićete da nastavnik, a ne javnost, formira kriterijume za ocjenjivanje učenika”, navodi se u saopštenju Vujačić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com