Na Skadarskom jezeru u toku radovi uprkos preporukama međunarodnih organizacija - Volim Podgoricu

Na Skadarskom jezeru u toku radovi uprkos preporukama međunarodnih organizacija

Uprkos preporukama međunaronih organizacija da se na Skadarskom jezeru obustave svi radovi dok ne bude završeno mapiranje Natura 2000 područja, u dijelu tog nacionalnog parka u toku su radovi na površini od oko 3.000 metara kvadratnih zelene površine.

“Prostor je potpuno devastiran zbog priprema za izgradnju”, kazala je Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) na konferenciji koju više ekoloških organizacija i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Konferencija je, simbolično, organizovana ispred zgrade Vlade, odakle su učesnici sirenom za uzbunu ponovo pozvali nadležne na odgovornost, optužujući ih da u kontinuitetu ignorišu preporuke međunarodne zajednice kada su u pitanju zaštita rijeke ne samo Skadarskog jezera, već i rijeke Tare, Solane u Ulcinju, ali i zbog, kako su kazali, neodržive politike sa izgradnjom malih hidroelektrana.

Medenica je podsjetila da su iz Bernske konvencije u decembru prošle godine Crnoj Gori upućene preporuke da obustavi sve radove u NP Skadarsko jezero, dok ne bude izvršeno mapiranje Natura 2000 staništa.

“Mapiranje još nije urađeno, a terenski snimci do kojih smo slučajno došli, pokazuju da su radovi o kojima javnost ništa ne zna, uveliko u toku”, saopštila je ona.

A problem izgradnje na Skadarskom jezeru, samo je jedan u nizu koji pokazuju neodgovoran odnos nadležnih prema životnoj sredini.

Iz Koalicije 27 podsjetili su na ocjenu Evropske komisije iz novembra, prema kojoj je većia koncesija za mHE u Crnoj Gori dodijeljena bez validnih osnova, odgovarajućih planskih dokumenata, strateških smjernica i preciznih podataka o potencijalima kao i uticajima realizacije tih projekata na životnu sredinu.

“Svjesni smo da Ministarstvo ekonomije radi na reviziji ugovora o koncesiji za izgradnju mHE, ali nije jasno po kojim kriterijumima se psrovodi taj procesi. Poslanici Evropskog parlamenta su jasno izjavili da gdje nije bilo suštinskog učešća građana, ugovori za HE moraju biti raskinuti”, kazali su iz NVO Gren Home.

Ocijenili su i da nema govora o produžavanju i zamjenama ugovora i otvaranju novih gradilišta za mHE, ako je Vlada u javnim obraćanjima obavijestila da je moratorijum već na snazi.

“Ministarstvo ekonomije i lokalne samouprave mudro ćute, dok investitori validiraju energetske dozvole, započinju radove, kopanjem obala i rijeka širom sjevera Crne Gore. To nije moratorijum, to je dodatna devastacija”, poručili su iz te NVO.

Iz Građanske inicijative za očuvanje rijeke Bukovice, gdje mještani danima stražare rijeci, gdje su počeli radovi na izgradnji mHE, poručili su ponovo da će životima braniti ne samo rijeke, već i planine i šume.

“Čuvaćemo životima bogatstvo na kojem nam zavide mnogi. Mi Crnu Goru volimo srcem, ne za novac i druge ustupke”, poručili su iz te GI.

Uputili su poziv građanima da se u petak u 9.00 sati, ispred zgrade Opštine Šavnik, pridruže protestu za odbranu rijeke.

Lazar Grdinić iz MANS-a govorio je o međunarodnim izvještajima koji tretiraju problem Tare.

“Ono što NVO mjesecima govore ispostavili se kao tačno – teren na Tari je potpuno devastiran. Krajnje je vrijeme da se prepozna zašto je to tako. Ni poslije sedam mjeseci od kada je više NVO podnijelo krivične prijeve u vezi sa stanjem na Tari, mi nemamo nikakav odgovor. Nemamo nikakvu informaciju o tome šta inspekcije rade, Uprava za inspekcijske poslove odbija da dostavi bilo kakva dokumenta koja se tiču inspekcijskog nadzora na gradilištu autoputa Bar-Boljare”, kazao je Grdinić, dodajući da se konačno mora prepoznati odgovornost unutar institucija zašto je trasa autoputa uopšte projektovana kanjonom Tare.

“I ako već jeste, zašto se ne vrši nikakav monitoring”, pitao je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com