NAKON PET GODINA SUĐENJA: Odbijena tužba protiv Ljumovićeve i Tatar - Volim Podgoricu

NAKON PET GODINA SUĐENJA: Odbijena tužba protiv Ljumovićeve i Tatar

Pravosnažnim presudama, nakon pet godina suđenja, odbijena je tužba Crnogorske komercijalne banke (CKB) protiv bivše generalne direktorice te banke Milke Ljumović i njene zamjerice Bose Tatar. CKB banka moraće da im nadoknadi 27.000 eura za troškove sudskog postupka.

CKB je tvrdio da su Ljumovićeva i Tatar odobravanjem i realizacijom bankarskih kredita i izdavanjem garancija suprotno odrebama Zakona o bankama i statutu CKB-a nanijele veliku materijalnu štetu, u ukupnom iznosu od 6,75 miliona eura. Banka je tražila da njih dvije solidarno nadoknade štetu zbog sumnjivo odobrenih kredita za šest kompanija, u periodu od 10. januara 2005. i zaključno sa 21. januarom 2009. godine.

Tužene su tokom postupka ukazale da je tužba neblagovremena, što su sudovi na kraju i potvrdili. Sudija Privrednog suda Dijana Raičković je u aprilu 2017. godine utvrdila da je tužba CKB-a podnijeta 4. aprila 2014. godine, odnosno, nakon protoka zakonom propisanog roka od pet godina, a koji je predviđen odredbom Zakona o privrednim društvima (član 30 stav 8).

Pošto je Prviredni sud utvrdio da je tužba neblagovremena, odbio je predlog CKB-a da se odredi finansijsko vještačenje radi utvrđivanja visine tužbenog zahtjeva, jer izvođenje ovog dokaza nije bilo potrebno. Apelacioni sud je odbio žalbu CKB-a.

Na početku procesa u prvostepenom postupku ovaj predmet je bio dodijeljen u rad sudiji Nataši Bošković, ali je nakon što je vraćen iz državnog tužilaštva, dodijeljen je sutkinji Raičković. CKB je u ovom postupku zastupala advokatska kancelarija “Velimirović & Partneri“, a tužene bankarke advokati Goran Rodić, Branislav Lutovac i Borivoje Trgovčević.

CKB je na kraju procesa osporavao i dodijeljene troškove sudskog postupka u korist tuženih stranaka, pa je konačna pravosnažna presuda i odbijena žalba CKB-a, po tom osnovu, donijeta tek početkom juna ove godine. Ovu posljednju presudu je donijelo Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala Lidija Ivanović, a u kojem su još bile sudijeMilić Međedović i Nevenka Popović.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com