UPOZORENJE: Ko ne bude PRAVILNO držao životinje, BIĆE MU ODUZETE - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Ko ne bude PRAVILNO držao životinje, BIĆE MU ODUZETE

 

S obzirom na učestalu pojavu nekontrolisanog puštanja proizvodnih životinja, najčešće goveda, koje se bez nadzora držaoca i neobilježene ušnim markicama kreću po javnim površinama i na tuđoj imovini, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorava njihove vlasnike da u roku od 7 dana preduzmu sve propisane mjere za pravilno držanje i uzgoj. U suprotnom, nadležni organi će sprovesti akciju oduzimanja životinja.

Podsjećamo da vlasnik, odnosno držalac životinja, prema propisima snosi primarnu odgovornost za svoje životinje, odnosno da je odgovoran za život i dobrobit životinja koje drži, a takođe je dužan da spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno život i bezbjednost druge životinje.

U proteklom periodu evidentirano je više slučajeva nekontrolisano puštenih životinja na niz lokacija, uglavnom u centralnom i južnom regionu, a najdrastični primjer negativnih posledica ove pojave su „lutajuća goveda“ na teritoriji opštine Ulcinj, gdje je u poslednjih desetak godina više lica izgubilo život zbog goveda koja se nekontrolisano kreću duž puteva i po javnim površinama.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je u prethodnom periodu, samoinicijativno ili u saradnji sa pojedinim lokalnim upravama, preduzimala mjere kako bi se nesavjesni držaoci dodatno informisali o uslovima i načinu držanja i njihovim pravima i obavezama.

Držalac je dužan da prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da životinji obezbijedi životne uslove koji odgovaraju njenoj vrsti, rasi, polu, starosti kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima, osobinama u ponašanju, odnosno zdravstvenom stanju životinje, kao i da obezbijedi zdravstvenu zaštitu svojih životinja.

Stoga, pozivamo držaoce goveda da da izvrše svoje zakonom propisane obaveze – da životinjama obezbjede primjerene uslove držanja i uzgoja, da ih uklone sa tuđih imanja ili javnih površina, da izvrše obeveznu identifikaciju svih životinja i propisanu zdravstvenu zaštitu, u roku ne dužem od 7 dana.

U suprotnom, Uprava će u saradnji sa nadležnim državnim i lokalnim organima preduzeti mjere propisane zakonima koje podrazumjevaju inspekcijsku kontrolu uslova i načina držanja goveda, oduzimanje i uklanjanje svih životinja zatečenih na javnim površinama i tuđim imanjima, odnosno životinja koje su zatečene bez nadzora držaoca, a posebno goveda koja nijesu identifikovana ili za koje za koje vlasnik u propisanom roku ne može da dokaže identitet životinje. 

 

2 komentara

  1. I’d have to consult with you here. Which isn’t some thing Which i do! I love to reading an article that may get people to believe. Also, many thanks for allowing me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com