,,Vektra” traži spas kod Švajcaraca - Volim Podgoricu

,,Vektra” traži spas kod Švajcaraca

Kompanija “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića, kako bi izbjegla strečaj, ušla je u pregovore sa švajcarskom finansijskom institucijom NLB Interfinanz AG iz Ciriha o načinu izmirenja dugova, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Dogovor bi trebalo da se finalizuje do narednog ročišta u Privrednom sudu koje je zakazano za 26. jun.

„Do pregovora dolazi uz obostranu saglasnost stranaka. Ja se nadam da će to biti riješeno“, saopštio je „Vijestima“ u kratkom telefonskom razgovoru punomoćnik “Vektre Montenegro” Ranko Grbavac.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila prethodni stečajni postupak protiv Vektre Montenegro, na zahtjev NLB Interfinanz AG iz Ciriha koji potražuje oko 60 miliona eura. Za privremenog upravnika, u postupku koji se vodi uoči mogućeg pokretanja stečaja, Privredni sud je imenovao Radojicu Grbu, a zbog složenosti ovog predmeta imenovan je kao stručni saradnik dodatno i vještak ekonomsko-finansijske struke Vidak Boričić.

U “Vektri Montengro” je krajem 2012. bio pokrenut stečaj, ali je od 2013. godine kada je sud usvojio plan reorganizacije vođen postupak reorganizacije. Ni po osnovu tog postupka povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti potraživanja.

Prije pokretanja prvog stečaja u “Vektri”, u izvršnom referatu Privrednog suda, bio je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika.

Uzimajući više puta kredite u periodu od 27. juna 2006. zaključno sa 21. aprilom 2008, Brković i njegova firma ostali su bili u to vrijeme dužni švajcarskoj instituciji tačno 55.503.405,64 eura. Kako je vrijeme prolazilo neplaćene kamate na glavnicu duga dodatno su ga uvećale.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com