VLADA USVOJILA PREDLOG: Od 1. jula manji TROŠKOVI POSLODAVACA za doprinose na zarade - Volim Podgoricu

VLADA USVOJILA PREDLOG: Od 1. jula manji TROŠKOVI POSLODAVACA za doprinose na zarade

Troškovi poslodavca za doprinose na zarade biće nešto manji od 1. jula ove godine. Vlada je juče usvojila predlog izmjena zakona kojim se doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca smanjuje sa 4,3 na 2,3 odsto od bruto zarade. Predlog izmjena biće po hitnom postupku proslijeđen Skupštini kako bi mogle biti usvojene i primjenljive od 1. jula.

Ova mjera stupa na snagu kada i povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura i zamišljena je kao ublaženje rashoda za poslodavce po tom osnovu. Smanjenje doprinosa za zdravstvo za dva procentna poena značiće manje rashode poslodavcima za oko 15 eura na prosječnu zaradu. Taj novac je prihod budžeta za zdravstvo, pa će ga Vlada nadoknaditi iz drugih prihoda.

Ovo će biti prvi put nakon desetak godina da se porezi i doprinosi za poslodavce smanjuju. Iz Vlade je najavljeno da će krizni porez na zarade preko iznosa prosječne od 11 odsto biti vraćen na predkrizni period od 9 odsto na kraju ove godine.

Crna Gora ima najveće opterećenje na zarade u regionu.

Vlada je usvojila odluku o raspodijeli profita državne kompanije Monteput, koja naplaćuje putarinu i upravlja tunelom Sozina. Od ukupnog profita od 1,3 miliona eura iz 2018. godine, 400 hiljada eura dobiće Košarkaški klub Budućnost, Crnogorski olimpijski komitet dobija 50 hiljada eura, dok podrška drugim sportskim, obrazovnim, kulturnim i humanitarnim organizacijama iznosi 69 hiljada eura. Monteput zadržava 25 odsto dobiti ili 346 hiljada eura za pokriće tekućeg poslovanja, a 520 hiljada je opredijeljeno za projekat Snabdijevanje električnom energijom buduće dionice auto-puta Podgorica – Mateševo.

Ovog puta nema dijeljenja posebnih naknada članovima odbora i menadžerima kompanije, što je ranijih godina izazvalo veliko negodovanje javnosti.

Za snimanje novog serijala “Biser Bojane” iz rezerve državnog budžeta biće izdvojena podrška od 50 hiljada eura, preko Filmskog centra i Ministarstva turizma. To je juče odlučila Vlada nekon pregovora sa producentima ovog serijala firmama “Visionteam” iz Beograda i “MM Production Montenegro” iz Budve, čiji je vlasnik glumac i producent Milutin Mima Karadžić.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, producenti Vladi obećavaju da će nova serija imati 30 miliona gledalaca u zemljama regiona i da će biti gledanije od “Budve na pijeni od mora”, te da će ovaj projekat doprinijeti promociji turizma, ali i Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije.

Za novog člana Odbora direktora Radio-difuznog centra imenovana je Zagorka Duda Rabrenović, bivša savjetnica bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića i sestra direktora DPS-a Tarzana Miloševića.

Hotel Sidro na prodaju za 1,7 miliona, a Piva za 152 hiljade

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte dao je juče saglasnost da Luka Bar može prodati svoju firmu “Hotel Sidro” po početnoj cijeni od 1,7 miliona eura, kao i Budvanskoj rivijeri da proda hotel Pivu po početnoj cijeni od 152 hiljade eura.

Imovina “Hotela Sidro” procijenjena je na 1,1 milion eura, kapital iznosi 575 hiljada, dok ima akumulirani gubitak od 5,9 miliona eura i dugoročne i kratkoročne obaveze od 684 hiljade. Luka Bar će novac od prodaje iskoristiti za sanaciju konstrukcije obale Volujica u dužini od 554 metara i za izgradnju montažnog zavorenog skladišta površine 6.000 kvadrata.

Navedeno je da su 34 zaposlena zaštićena kolektivnim ugovorom, a kupac se obavezuje na socijalni program.

Budvanska rivijera je 2012. godine kupila hotel Piva za 300 hiljada eura, nakon stečaja u HTP Piva. Hotel ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, restoran i 40 kreveta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com