Crnogorska vlast će predano raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve - Volim Podgoricu

Crnogorska vlast će predano raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve

Crnogorska vlast, predvođena DPS-om i koalicionim partnerima predano će raditi na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, kazao je poslanik te partije Miloš Nikolić, naglasivši da su netačne su tvrdnje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve. On je kazao i da eventualni dijalog o tom pitanju neće voditi u kompromise koji bi značili “krivljenje istorijskih činjenica i bili štetni za crnogorske državne interese”.

“Zakon na jednak i ravnopravan način regulište status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i koji je u potpunosti usaglašen s najvišim međunarodnim pravnim standardima. Još uvijek čekamo mišljenje Venecijanske komisije i od čitave sadržine zakona čini mi se da je jedino sporno za našu političku konkurenciju pitanje imovine, koje je definisano u samo jednom članu zakona. A pitanje imovine je regulisano na pravedan način i ne odnosi se samo na SPC, već na sve vjerske zajednice u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

On je rekao da je jedna od neistina koje politička konkurencija DPS-a plasira da vlast nastoji da kreira neku novu crkvu u Crnoj Gori.

“Istina je da će crnogorska vlast, predvođena DPS-om i koalicionim partnerima raditi predano na obnovi onoga što je autokefalna Crnoogorska pravoslavna crkva, odnosno na obnovi onoga što smo već imali u istoriji, bez pokušaja da stvaramo bilo šta novo”, kazao je Nikolić.

Poslanik DPS-a je saopštio da prisustvujemo anti-crnogorskoj histeriji koja se plasira iz Crne Gore, Srbije i Rusije. On je poručio da takve izjave daju predstavnici Demokratskog fronta, neki crkveni velikodostojnici, ali i u Srbiji tradicionalne nacionalističke strukture prisutne u organizaciji te države.

“Na ovakve izjave su nasjeli i predstavnici najviših vlasti u Srbiji i vjerujemo da, koliko god bila jaka medijska mašinerija, ne mogu se pobiti istorijske činjenice, a to je da je Crna gora istorijski imala autokefalnu crkvu. Vjerujemo da će u političkoj ravni imati dovoljno razuma da se riješi ovo pitanje dijalogom sa onim ko je predstavnik vlasti i ima apsolutni legitimitet na osnovu legitimne izborne pobjede”, poručio je Nikolić.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com