PODGORICA: Očekuju veću cijenu duvana nego lani - Volim Podgoricu

PODGORICA: Očekuju veću cijenu duvana nego lani

Berba duvana počeće krajem ovog mjeseca. Predsjednik podgoričkog Udruženja proizvođača duvana Hamdija Ljujković je kazao da su ove godine planirali veću sadnju od prošlogodišnje ali da obilne kiše to nijesu dozvolile.

“Kasnili smo sa sadnjom zbog loših vremenskih prilika, ali je ipak rasađeno oko 700 hiljada struka duvana što je na nivou prošle godine. Očekujemo da će i prinos biti kao prošlogodišnji, oko 40 tona duvana”, kazao je Ljujković, dodajući da se berba završava krajem septembra a da otkup počinje pred kraj novembra.

On ističe da je od ove godine Novi duvanski kombinat uveo novu mađarsku sortu ,,palage”, za koju vjeruje da će dobro roditi.

On se nada da će i ove godine Novi duvanski kombinat povećati cijenu otkupa bar na nivou prošle godine, što će, prema njegovim riječima podstaći sadašnje proizvođače da prošire proizvodnju, a i nove da započnu.

“Imamo odličnu saradnju sa izvršnom direktoricom NDK-a Savkom Darmanović, a i Ministarstvo poljoprivrede i rurazlog razvoja pruža podršku, što je preduslov da ova djelatnost zaživi. Cijena duvana je za dvije godine povećana po 15 centi. Nadamo se ponovnom povećanju, jer ipak veći proizvođači imaju velike troškove za radnu snagu”, objašnjava Ljujković.

Udruženje podgoričkih proizvođača duvana koje postoji već 15 godina, nekad je brojalo oko 500 ljudi koji su uzgajali ovu kulturu. Sada, kaže Ljujkovič, ima ih samo oko 50, od čega ih je najviše u opštini Tuzi, ali zastupljeni su i u Danilovgradu i Zeti.

“Danas se brzo živi, pa se stvara potreba i za brzom zaradom. Proizvodnja duvana je ipak dug proces koji zahtijeva posvećenost, a zarada dolazi tek poslije mukotrpnog rada. To je ono što danas ljude odbija od toga. Nekad su veliki proizvođači odustali od uzgoja zbog loše situacije u Starom duvanskom kombinatu kada smo na novac od otkupa čekali duže od šest mjeseci”, podjeća Ljujković.

Međutim, kako kaže, sada je situacija puno bolja. Uzgajivači duvana prodaju duvan NDK-u u novemru, a novac dobiju krajem decembra. Stoga, poziva nekadašnje proizvođače da se ponovo uključe u taj proces.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. godine potpisali predstavnici Vlade i glavnog grada sa investitorom, kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Arapski investitor, kompanija BMJ po ugovoru o dokapitalizaciji dužna je da u fabriku uloži najmanje 20 miliona eura. Ranije je saopšteno da je uloženo oko 17 miliona eura, kao i da je u fabrici zaposleno 55 radnika, što je bila i ugovorna obaveza arapskog investitora.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com