ZAŠTO SE ĐUKANOVIĆ “ZAKRVIO” SA MITROPOLIJOM I VJERNICIMA? Dijeli packe Amfilohiju ili opipava puls birača? - Volim Podgoricu

ZAŠTO SE ĐUKANOVIĆ “ZAKRVIO” SA MITROPOLIJOM I VJERNICIMA? Dijeli packe Amfilohiju ili opipava puls birača?

Skandaloznom izjavom da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori iz “prostorija koje joj ne pripadaju” pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju “Velike Srbije”, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dvije zemlje, piše beogradski Blic.

U Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici danas je održan svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vjere i svetinja povodom nedavno usvojenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Posle niza njegovih poteza, čini se da je planom da se SPC oduzmu crkveni objekti i prostorije pokidana jedna od poslednjih spona pokušaja održavanja dobrosusjedskih odnosa, ocjenjuje Blic.

“Packa” za Mitroplita Amfilohija

Kako ocjenjuje ovaj srpski medij, opipavanje pulsa javnog mnijenja pred izbore, vještačko izazivanje tenzija, ali i javni istupi mitropolita Amfilohija crnogorsko-primorskog prema mišljenjima stručnjaka su među okidačima da Đukanović, “crnogorski monarh” da predlog zakona po kome bi se oduzela imovina SPC-a.

– Ovakav Đukanovićev postupak vrlo lako može da se gleda i kao pokušaj smirivanja Amfilohija Radovića i drugih crkvenih poglavara koji umiju da se miješaju u politiku – kaže za “Blic” vjerski analitičar Draško Đenović.

Stručnjaci navode da je ovakva mera odgovor na Amfilohijeva delovanjaFOTO: A.STANKOVIĆ / RAS SRBIJA
Stručnjaci navode da je ovakva mjera odgovor na Amfilohijeva djelovanja

Đenović dodaje da u Crnoj Gori postoji jasan sukob između političara i crkvenih poglavara, jer kako navodi oni bi, ma koliko to bizarno zvučalo – međusobno željeli da zamijene uloge.

– Mnogi političari zavide episkopima jer su epsikopi maltene cio život na poziciji i nemaju tako česte reizbore, te bi političari voljeli da i oni budu nesmjenjivi kao episkopi, a ovi bi sa druge strane voljeli da imaju moć i novac kao političari – navodi Đenović.

Izazivanje tenzija

Prema riječima crnogorskih političara, ovakav Milov potez predstavlja namjerno izazivanje tenzija i dodatno pogoršavanje već poljuljanih odnosa između dve zemlje.

– Mislim da je u pitanju prije svega vrlo namjerno biranje ove teme jer se žele izazvati tenzije, a snažne tenzije i erupcija nacionalizma upravo trebaju ovakvoj vlasti da bi, toboze braneći interese Crne Gore i čuvajući njenu nezavisnost sebe stavila u poziciju jedinog garanta opstanka zemlje, i državnog i duhovnog. To je već dobro poznati šablon korumpiranog sistema kada želite da izbjegnete odgovornost za kriminalizaciju i potkradanje svoje države, lošu ekonomsku situaciju i egzodus mladih koji bježe u SAD i zemlje Zapadne Evrope – kaže za “Blic” Nedeljko Rudović, nezavisni poslanik u crnogorskom parlamentu.

Opipavanje pulsa pred izbore i dodvoravanje narodu

Sa druge strane stručnjaci smatraju da ovaj kontroverzan Đukanovićev potez njegov način da opipa puls birača pred parlamentarne izbore koji će biti se održati naredne godine.

– Ovakav potez može biti i jedna vrsta provjere reakcija javnog mnjenja i provjera kakavu podršku će nakon ovog poteza imati od strane onih koji podržavaju SPC, a do sada su glasali za njega – ističe Đenović.

On smatra da oduzimanje imovine SPC i ovakvo ugnjetavanje vjernika u neku ruku čini provjeru podrške upućene Đukanoviću.

Milo na ovakav način opipava puls biračaFOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA
Milo na ovakav način opipava puls birača

Prema riječima našeg sagovornika, crnogorskog poslanika, Đukanović pomenuti zakon koristi i za predstavljanje sebe kao jednog političara koji se bori za opstanak Crne Gore i njenu bolju budućnost.

– Sam Đukanović je bio najveći protivnik obnove autokefalne Crnogorske crkve, koju su pomogli početkom 90-tih crnogorski intelektualci, crnogorske kulturne organizacije, Liberalni savez i SDP kao suverenističke, antiratne i prozapadne snage. Đukanović se sada stavlja u poziciju njenog patrona, nakon što je prvo faktički prisvojio ostvarujući kontrolu nad njenim poglavarom. Onim građanima Crne Gore koji su se iz čistih namjera bili za nezavisnu i slobodnu CG i za njenu crkvu, nije potrebna DPS autokefalna crkva, ali postojanje samostalne crnogorske crkve ne znači i ovaku zloupotrebu da bi Đukanović produžio vlast i da bi se unosio nemir među građane – navodi Rudović.

Gdje vode Milove komunističke metode?

Sporan predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori predviđa da “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina”.

Ovim se jasno vidi da Crna Gora ne odustaje od namjere da prisvoji crkvenu imovinu i onemogući djelovanje Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru, što je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorom, odnosno Konkordatom između Crne Gore i Vatikana.

– Ukoliko se ovaj predlog usvoji neće biti dovedeni u pitanje interesi samo SPC već i interesi katolika i muslimana koji žive u Crnojoj Gori. Pored toga biće prekršen međunarodni sporazum, a time će Crna Gora staviti rampu na ulazak u Evropsku uniju jer niko ne želi u zajednicu državu koja koja želi konfiskaciju imovine – objašnjava Đenović.

Predlog spornog zakona već sada izazvao je tenzije među političarima dvije zemlje, te smo svjedoci da se već danima ministri putem medija prepucavaju pokušavajući da objasne zašto je ko u pravu.

Podsjećamo, ovo nije prvi Milov sukob sa SPC budući da je krajem prošle godine projekat protjerivanja srpskih monaha iz Crne Gore, a prema navodima protojereja-stavrofora Velibora Džomića, nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo dobilo je više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha. On je ocijenio da je u pitanju nastavak protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com