AMFILOHIJE: Crkve su pripadale crkvi i 1868. i 1878., vlast ne može mijenjati biće Crne Gore - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Crkve su pripadale crkvi i 1868. i 1878., vlast ne može mijenjati biće Crne Gore

Mitroplit crnogorsko primorski Amfilohije tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno propada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

On je rekao u intervjuu za RTS da je od svih crkava u Crnoj Gori samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisanakao državna imovina.

“Sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno”, rekao je Amfilohije.

Amfilohije je saopštio da se nada da će vlasti, nakon jučerašnje poruke, shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i “da ne stvaraju razdore i mržnju”, mitropolit Amfilohije Radović je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

“To nije samo moja poruka i episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva”, naglasio je Amfilohije.

“Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića”, poručio je Amfilohije.

Prema njegovim riječima ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vjekove, naročito do 1918. i poslije te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

“To je crkva božja i narod koj je iznad svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom”, naveo je Amfilohije. Prema njegovim riječima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici “biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju”, pogotovo njenu duhovnost.

 

 

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com