„Neko će poslati policiju da zauzme Ostrog?!“ - Volim Podgoricu

„Neko će poslati policiju da zauzme Ostrog?!“

– Niko ko je udarao na crkve nije prošao dobro. Ovo je posljedica toga što Crna Gora, u želji da pokaže crnogorsku državnost, negira srpstvo. Vučić se na veoma pristojan način obratio sa željom da se izbjegnu mogući problemi u našim odnosima. U Crnoj Gori živi više od 30 odsto ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji vjekovima žive tamo. Kad je Makedonija priznala Kosovo, rekli su da to moraju da urade, jer tamo živi 30 odsto Albanaca. U Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, pa su opet priznali Kosovo. Šta to znači? Kako god da okreneš, samo da Srbi budu na šteti. Srba ima sedam ili osam odsto u državnoj administraciji u Crnoj Gori, a 30 odsto građana. Mene Crna Gora interesuje sa aspekta prava Srba koji žive u toj zemlji. A da li će da budu posebna država ili ne, to je drugo pitanje. Uostalom, Srbija i CG su imale više različitih državnih formi u kojima su živjele.

Ovim riječima je, u intervjuu za srpki Kurir, šef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovorio na pitanje kakokomentariše namjeru vlade Crne Gore da oduzima imovinu SPC.

Naravno, bile su dvije različite države, kasnije zajednička država…

– Znate li kako je govorio kralj Nikola Petrović? Na 100-godišnjicu Njegoševog rođenja, 16. oktobra 1913, kaže: „Kao kralj crnogorski, kao nasljednik i sinovac velikoga slavljenika Njegoša, zahvalan sam na ovome zboru i cijelome srpskome narodu…. Kao lav iz grmena iz davno pretuljene vulkanske kotline izletio je moj stric Rade da srpski svijet potkrijepi u njegovim idealima i dužnosti za izvršenje velikog narodnog zadatka. Naš mu se dobar srpski narod divno odazvao. Slava srpskom narodu“. Zatim je 22. novembra 1913, povodom prisajedinjenja posle oslobađanja od Turaka matici Crnoj Gori i matici Srbiji rekao: „Hrabre vojske, dviju srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije.“ Daleko od toga da ja sad kažem da oni nemaju pravo da se izjašnjavaju kao Crnogorci, ali to izjašnjavanje nikad u istoriji nije značilo međusobno sukobljavanje i ratovanje. Ne mogu da vjerujem da će neko poslati policiju da zauzme Ostrog. Ne mogu da vjerujem da će neki policajac da se ponaša kao komunisti 1945, da osvajaju crkvu.

FOTO: BETA/MILOŠ MIŠKOV, EPA/BORIS PEJOVIĆ

Kako to da su Srbi u očima Zapada ocijenjeni kao remetilački faktor, a vidimo da Milo Đukanović sve radi da unese nemir?

– Nekima je sve dozvoljeno. Ne vjerujem da u Crnoj Gori običan narod ima želju da se svađa sa Srbima. Uostalom, možda bi najbolje bilo toj izmišljenoj crnogorskoj crkvi da joj patrijaršija bude u Beogradu jer ih ovdje najviše ima. Sjedište te crkve da bude blizu nekog organa vlasti i direktora preduzeća, jer Crnogorac bez rukovodeće pozicije ne računa ništa.

Imate ih i vi u SPS, nemojte tako…

– Ja sam Đukanoviću rekao: „Kad bismo mi Srbi tražili reciprocitet, vi Crnogorci ne biste imali šta da radite.“

Evo vam Žarka Obradovića…

– Nije on Crnogorac. Ja ne pričam sada o onima koji se izjašnjavaju kao Srbi, to je druga stvar, ja govorim o onima koji su u Beogradu veliki Srbi, a u Crnoj Gori veliki Crnogorci i oni svađaju dva naroda. Ja još nisam čuo, evo, pošto ste i vi iz Crne Gore, znate li vi neku guslarsku pjesmu o nekom sukobu Srba i Crnogoraca?

Ne postoji.

– Zašto? Zato što sukoba nije ni bilo.

 

Katarina Blagović – Ratko Femić/Kurir.rs

1 komentar

  1. Evo vi kazete da je 30% srba u Crnu Goru ja sam veliki crnogorac ali znam da u Crnoj Gori zivi oko 50% srba iz Niksica sam ovdje cak i mozda vise od 50% ljubi koji se izjasnjavaju kao srbi

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com