PODGORICA: Peti Džada Film Fest svečano zatvoren - Volim Podgoricu

PODGORICA: Peti Džada Film Fest svečano zatvoren

Peti Džada Film Fest svečano je zatvoren sinoć, 16. juna, projekcijom takmičarskog filma ”Balkan Noir” u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović” u 19h, a potom i revijalnim filmom ”Cinema Paradiso”, na Trgu nezavisnosti.

Ovogodišnje izdanje Džada Film Fest-a, u ruhu prvog Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma u Crnoj Gori, obilježilo je 13 filmskih projekcija tokom sedam dana. U sedmici od 10. do 16. juna u sklopu takmičarske selekcije prikazano je sedam  debitantskih igranih filmova i šest revijalnih filmova na ulicama Podgorice. Svečanom zatvaranju su prisustvovali i gosti festivala, predstavnici debitantskih igranih filmova: Karlo Kalezić, Ana Vujadinović, Dražen Kuljanin, Ivan Salaj, Lucas Parnes i Hesus Serna.

Na svečanom zatvaranju, Nina Lončar, ispred organizatora, marketing agencije „Link Creative Studio“ je izjavila: ”Već petu godinu zaredom „oživljavamo“ ulice grada i unapređujemo i proširujemo program Džada Film Fest-a. Na tom putu veliku zahvalnost dugujemo sponzorima, pokroviteljima i prijateljima festivala koji su prepoznali i podržali našu želju da ove godine podgoričkoj publici osim filmova u revijalnom dijelu progama, omogućimo i predstavljanje debitantskih filmskih ostvarenja. Hvala generalnom sponzoru, kompaniji Mtel, sponzoru nagradnog fonda NLB banci, zvaničnom pivu festivala, Nikšićko pivo, zvaničnom hotelu festivala Marienplatz, kao i svim ostalim prijateljima festivala. Veliko hvala Glavnom gradu Podgorici i svim gradskim službama, Sekretarijatu za kulturu i sport. Ministarstvu kulture , Filmskom centru Crne Gore, Crnogorskoj kinoteci, Francuskom institutu i Veleposlantsvu Republike Hrvatske. Posebnu zahvalnost dugujemo organizaciji 2019 Volonteri i našem timu mladih ljudi koji koji su omogućili da peto izdanje Džada Film Festa i ove godine nesmetano funkcioniše”.

Selektor ovogodišnjeg festivala, Nikola Vukčević, je poručio da ”u vrijeme krize bioskopa imamo priliku da na velikom platnu gledamo na ulicama Podgorice filmove, upravo zahvaljujući Džada Film Festu”.

Dobitnik nagrade za najbolji debitantski film na ovogodišnjem festivalu je film ”Iskra”, autora Gojka Berkuljana (režija) i Ane Vujadinović (scenario), dok je dobitnik nagrade za najboljeg debitantskog reditelja, dvojac Vlastimir Sudar i Nikola Mijović za film ”Granice kiše”. Dobitnici su nagrađeni sa po 1000 eura.

Osim svakodnevnih filmskih projekcija, na ovogodišnjoj Džadi, svi zainteresovani su imali priliku  da kroz progame ”Kafa sa…” i ”Masterclass: Master of Cinema” razgovaraju na temu filmskog stvaranja i kinematografije na Balkanu, kao i o filmskoj kritici današnjice sa predsjednikom žirija Hrvojem Hribarom i članovima žirija Miroslavom Momčilovićem i Ivanom Đurovićem.

Na Džadi je svake večeri publika imala priliku uživati u muzičkom programu, u okviru kojeg su nastupili bendovi Vis Tetra i Marija Božović Trio, kao i DJ Shar i SJ Serdar.

Džada je i ove godine nastavila da njeguje kulturu zelenog festivala, pa je tako organizator festivala, Link Creative Studio sa prijateljima i partnerima (Mtel, Zelenilo, NLB banka, Francuski institut, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada) učestvovao u akciji ozelenjavanja u Centralnom parku na Pobrežju i Bulevaru Srđana Aleksića, poklonivši Podgorici 14 novih sadnica.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com