MANS: Ko su 30 najvećih akcionara “Plantaža” i svi vlasnici Instituta - Volim Podgoricu

MANS: Ko su 30 najvećih akcionara “Plantaža” i svi vlasnici Instituta

Centralno klirinško depozitarno društvo (CKDD) odbilo je zahtjeve Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kojim su tražene lista prvih 30 najvećih akcionara Plantaža, za period od 19. do 27. marta ove godine, kao i lista svih akcionara Instituta „Dr Simo Mlošević“ iz Igala na 22. mart ove godine.

MANS je Agenciji za zaštitu ličnih podataka(AZLP) i slobodan pristup informacijama podnio žalbu na rješenje CKDD kojim je odbijena dostava traženih podataka za 30 prvih vlasnika “Plantaža”, ali nije dobio odgovor ni odluku Agencije do izrade studije, pomenute NVO, koja se bavi ovim povodom.

„CKDD je proglasilo poslovnom tajnom informacije o 30 najvećih akcionara “Plantaža” na osnovu člana 386 Zakona o tržištu kapitala. Međutim, tim članom je propisano da su podaci o računima vlasnika tajne, a ne informacije o tome ko su vlasnici kompanije. Ta institucija na svom sajtu već objavljuje informacije o 10 najvećih akcionara, pa ne postoji nijedan razlog da podatak o preostalih 20 bude proglašen tajnom“, saopštili su „Vijestima“ iz MANS-a.

Direktor CKDD Danilo Vujović je ograničio pristup u skladu sa odredbom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, jer se radi „o podacima koji su prema članu 386 Zakona o tržištu kapitala tajni i mogu se saopštiti samo pod uslovima i na način utvrđen ovim zakonom, po nalogu suda, na zahtjev Komisije za tržište kapitala ili drugog nadležnog organa“. On je dodao da pravo na tu informaciju imaju registrovani akcionar, Komisija u postupku kontrole poslovanja CKDD i nadležni sud u sprovođenju određenih postupaka”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com