Na Skadarskom niču spa-centar i restorani - Volim Podgoricu

Na Skadarskom niču spa-centar i restorani

Izgradnja prve faze projekta „White village“ (Bijelo selo) počeće u septembru, za kada je planirana gradnja spa-centra i dva restorana, potvrđeno je za „Dan“ iz kompanije „MJ Property“, koja stoji iza ovog projekta. Investitor tvrdi da ima sve dozvole i saglasnosti da otpočnu radovi na ovoj lokaciji, dok iz NVO sektora pozivaju da se odmah obustavi posao, kako je to zahtijevao Savjet Evrope u preporukama iz novembra 2018. godine.

Iz kompanije su saopštili da projekat posjeduje građevinsku dozvolu za gradnju 8.700 metara kvadratnih turističkog nasilja, te da se radi o studiji lokacije „Mihailovići“, kojom je obuhvaćen i projekat Porto Skadar lejk.

– Granica je na površini od 52.000 kvadrata zemljišta. Projekat posjeduje građevinsku dozvolu, saglasnost na elaborat o studiji uticaja na životnu sredinu, izdatu od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. Investitor je francusko-američki par koji živi u Bostonu. Investitor ima dozvolu za gradnju turističkog kompeksa od pet zvjezdica – kazali su za „Dan“ iz te kompanije.

Tvrde da nije bilo nikakvih radova prije nego što je dobijena saglasnost na urađene programe.

Satelitski snimci do kojih je došao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pokazuju da su na ovoj lokaciji izvođeni određeni radovi. Iz „MJ Property“ objašnjavaju da su zasad samo kosili i obavili pripremne radove.

– Gotov je glavni projekat za prvu fazu. Prva faza podrazumijeva dva restorana i spa-centar. S tim radovima će se već početi u septembru jer nam je sada nizak nivo vode pa nam trenutno ne odgovaraju vremenski uslovi da radimo. Do kraja jula biće gotov projekat i za drugu i treću fazu. Plan upravljanja otpadom i studija uticaja na životnu sredinu su urađeni u skladu sa propisima Crne Gore i za njih su dobijene saglasnosti. Tek tada su otpočeli radovi pripreme terena za građevinske radove za koje računamo da će biti završeni u naredne dvije do tri godine – saopštili su za „Dan“ iz te kompanije.

Izvršna direktorica Grin houma Nataša Kovačevićizjavila je za „Dan“ da izvođenje pripremnih radova na terenu za projekat turističko naselje „Mihailovići“ predstavlja beskrupulozno kršenje Bernske ili Konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa koju je Crna Gora ratifikovala i koja bi trebalo da bude vodilja državama potpisnicama.

– Zbog čega ovo sramno činjenje na zaštićenom području Biškog repa u srcu NP „Skadarsko jezero“ treba da bude obustavljeno odmah – poručila je Kovačević.

Pozvala je Upravu za inspekcijske poslove da hitno izađe na teren i zatvori gradilište, te pokrene postupak za naknadu štete i povraćaj u pređašnje stanje.

– O svim aktivnostima još danas će biti obaviješteni Sekretarijat Bernske konvencije, Savjet Evrope ali i tijela EU – zaključila je Kovačević.

Ksenija Medenica iz CZIP-a istakla je da preporuke koje su date od strane Bernske konvencije jasno ukazuju da je potrebno obustaviti sve dalje radove na području lokacije „Mihailovići“ dok se ne napravi referentna lista svih postojećih Natura 2000 staništa.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com