OSTROG JE PRECIZNA VAGA: Kada je stanje u državi mirno, NE MOŽE SE POMJERITI, kad dolazi opasnost, može ga skloniti i dijete - Volim Podgoricu

OSTROG JE PRECIZNA VAGA: Kada je stanje u državi mirno, NE MOŽE SE POMJERITI, kad dolazi opasnost, može ga skloniti i dijete

Ne stišava se bura oko najave crnogorske vlasti da bi imovina Mitropolije crnogorsko primorske mogla postati državna.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u ponedjeljak da država „nema namjeru da otme nijedan metar tuđe teritorije“, ali da neće dozvoliti da se otima ono što joj pripada. Poručuje da nije bitno da li neko nosi odijelo ili mantiju, jer svi moraju da poštuju zakone.

Književnik Matija Bećković ponovo je komentarisao situaciju u Crnoj Gori i ispričao je legendu o Ostrogu.

MILO ĐUKANOVIĆ PONOVO NA UDARU SRPSKIH NAVIJAČA: Grobari razvili parolu za prvog čovjeka crnogorske države

„Neko će poslati policiju da zauzme Ostrog?!“

MIHAILO: Milo dobro zna da crkve i manastiri pripadaju državi CG. A poslije ćemo vidjeti

„Nije prvi put da se nasrće na manastir Ostrog, ali Ostrog je precizna vaga. U narodnom predanju se kaže i vjeruje da kada je stanje redovno u državi, onda ćivot Svetog Vasilija ne može da se pomjeri. Pokušavali su da ga podignu, ali nisu mogli. Ali, kada je neredovno stanje, ćivot je lagan kao perce i može ga odnijeti i dijete. Tako se taj ćivot sklanja i Sveti Vasilije štiti svoj narod“, ispričao je Bećković.

On je za RTS rekao da ovako nešto nije mogao ni da predvidi prošle godine kada mu je bio onemogućen ulaz u Crnu Goru.

„Nisam mogao predvidjeti šta će se dogoditi jer je u mojoj pameti član zakonika knjaza Danila u kojem piše da je Crna Gora otvorena. Ali nije otvorena za Srbe. Nisam primijetio da su nekom drugom zabranili, jer se to odnosilo isključivo na profesore Univerziteta u Beogradu i jednog pjesnika“, rekao je Bećković i dodao da ga je „malo sramota da kaže da ima i crnogorsko državljanstvo“.

Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Žiči je rođena 1219. godine, a iste godine je formirana i Zetska eparhija. Na pitanje šta je narod u Crnoj Gori spreman da uradi kako bi odbranio svetinje, Bećković ironično kaže da će „morati da ih preimenuje“.

„Moraće da ih preimenuju, od Savine na moru do Savinog izvora na vrhu Durmitora. Ne znam kako će Savine vode i Savina Počivala i Savini izvori biti preimenovani“, rekao je pjesnik i naglasio da se u Crnoj Gori nalazi 650 svetinja.

Crnogorci i Srbi

Bećković ističe da su se u Crnoj Gori podijelili na Crnogorce i Srbe, tako da Njegoš, Janko Vukotić, Gavrilo Dožić i Amfilohije Radović nisu Crnogorci.

Podsjetio je i da je Milovan Đilas u jednom govoru poslije rata rekao da niko nije uspio u Crnoj Gori da uradi dvije stvari – da odvoji Crnu Goru od Rusije i Srbije.

„Nije pogodio. U naše vrijeme se Crna Gora odvojila i od jednih i od drugih. Rusiji je uvela sankcije, a Srbiji samo što nije objavila rat“, naveo je Bećković.

 

2 komentara

  1. My brother suggested I could possibly like this web site. He was entirely correct. This post genuinely produced my day. You can not envision just how much time I had spent for this information and facts! Thanks!

  2. Good day! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com