ĐUKANOVIĆ: Očekujem da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Očekujem da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu velike Srbije, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji Pressing na TV N1.

Komentarišući izjavu poglavara SPC Irineja da je “poturica gori od Turčina”, Đukanović je rekao:

“Taj čovjek izjavio je da su Srbi u Crnoj Gori u gorem položaju gori nego za vrijeme Pavelića.  U duhu je onog što je kontinuirano djelovanja Srpske pravoslavne crkve, i njihovo poimanje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, da Crna Gora nema, da ne postoje Crnogorci kao nacija, da ne postoji crnogorska kultura, da ne postoji Crnogorska pravoslavna crkva, da nema crnogorskog identiteta i sledstveno tome, naravno, da je i nezavisna država Crna Gora obnovljena 2006. godine, da kažem, neka prolazna tvorevina, koja je eto tako rezultat nekih nezrelih ljudi, koji su se poigravali nekim važnim političkim pitanjima, ali će to vremenom doći sve na svoje, jer to sve u skladu sa njihovim osvnovnim načelom, države su prolazne, crkva je starija od svih, crkva je ta koja upravlja procesima i zbog toga crkva danas, Srpska pravoslavna crkva, kao što sam kazao, čuva infrastrukturu velike Srbije”, jasan je on.

Đukanović ocjenjuje da sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od kojih su tri prekogranične, SPC zacrtava prostor velike Srbije i ona, zapravo, na taj način potcrtava ono što je njena misija.

“Njena misija je da kada i državne politike naprave grešku, a po njima je greška nezavisnost Crne Gore, i greška je Srbije koja je dozvolila nezavisnost Crne Gore. Tu je crkva da to vremenom ispravi“, kaže Đukanović.

Za mitropolita MCP Amfilohija kaže da je u duhu djelovanja SPC, mnogo više bio na političkim nego na vjerskim pitanjima.

“Mitropolit Amfilohije je neko ko ima svoj rejting unutar Srpske pravoslavne crkve, pa rekao bih slobodno i u pravoslavnom svijetu uopšte. On je dosta tokom svog perioda doprinio snaženju uloge crkve. Međutim u duhu ovog što sam kazao, dakle u duhu djelovanja, matičnog djelovanja Srpske pravoslavne crkve kao političke organizacije, oni su, uključujući mitropolita Amfilohija, mnogo više bili na političkim, nego na vjerskim pitanjima. Bilo je i svijetlih trenutaka u tom političkom djelovanju mitropolita Amfilohija. Sjetimo se 1997. godine, kada je on snažno podržao demokratske promjene u Srbiji i kada je tada podržavao i otklon crnogorske državne politike od Miloševićeve državne politike. Sjetimo se i, da kažem, jedne vrlo suzdržane pozicije mitropolita Amfilohija uoči referenduma 2006. godine u Crnoj Gori, bez obzira što je njegov intimno stav bio duboko protiv crnogorske nezavisnost”, rekao je Đukanović.

On tvrdi da se želi se sačuvati ono šo je oteto od države Crne Gore.

“Zbog toga sam Vam kazao, riječ je o groznoj i gruboj manipulaciji, gdje se podizanjem ovakve prašine pokušava prikriti zločin koji je u međuvremenu učinjen prema državi Crnoj Gori, otimanjem njene vrijedne imovine“, kaže Đukanović i dodaje da vjeruje da će Carigradska patrijaršija priznati aukefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

“Naravno da očekujem, jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918.  ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve. 2006. godine su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koje sam Vam pomenuo, dakle organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države“, kazao je on.

Govoreći o odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da su oni odnosi jedne korektne saradnje, uvažavanja, kroz koje se trudimo da, da kažem, slijedimo ono što su naši nacionalni interesi, a da ne povređujemo interese drugih, svjesni toga da je jako važno da doprinosimo regionalnoj stabilnosti“.

Na pitanje – koliko ima para – Đukanović je rekao:

“Para imam onoliko koliko ima normalan čovek koji se bavi ovim poslom, ništa više od toga“, jasan je bio prvi čovjek države.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com