Podgorica učestvuje na SUMP Conference 2019. u Groningenu - Volim Podgoricu

Podgorica učestvuje na SUMP Conference 2019. u Groningenu

Šesta Evropska Konferencija o planovima održive urbane mobilnosti – SUMPs održava se od 17. do 19. juna u Groningenu u Holandiji. Ove godine Konferencija je posvećena održivim i aktivnim gradovima, a  delegaciju Glavnog grada Podgorica čine zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić i sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić.

Radi se o vodećem godišnjem događaju u Evropi koji je namijenjen svim subjektima koji su uključeni u uspostavljanje koncepta održive urbane mobilnosti u praksi. Ova Konferencija predstavlja forum za umrežavanje kreatora politika, stručnjaka i istraživača kako bi vodili debate o ključnim pitanjima i razmijenili ideje o dostupnim rješenjima.

Posebno važna tema je revizija Smjernica za izradu i primjenu Plana održive urbane mobilnosti koje su postale važne reference za izradu pomenutog strateškog dokumenta. Revizija Smjernica za SUMP je odgovor na najnovije trendove u mobilnosti i tehnologiji. Shodno tome, upravo su učesnici Konferencije u prilici da daju svoje komentare, sugestije i iznesu stavove u pogledu dugoročnog palaniranja održive urbane mobilnosti.

Tokom Konferencije delegacija Glavnog grada učetvovala je u nizu plenarnih sesija koje se odnose na analizu procesa od identifikacije problema poput emisije gasova u urbanom transportu do uspostavljanja dugoročne strategije mobilnosti. Na sesijama su se razmatrali primjeri pozitivne prakse uspostavljenih rješenja u svjetlu klimatskih promjena, urbane mobilnosti i zdravlja ljudi. Posebna sesija otvorila je pitanje učešća građana u cjelokupnom procesu od izrade Plana i definisanja mjera do njihove implementacije, kako bi gradovi postali više inkluzivni i pristupačni za sve. Tema koja je bila od posebne važnosti svakako je pitanje načina finansiranja svih identifikovanih mjera iz SUMP-a i stvaranje adekvatnog strateškog invensticionog plana za pametna rješenja koja donose zdravstvene benifite i odgovarajući razvoj infrastrukture.

U direktnoj komunikaciji sa predstanicima drugih gradova razmijenjena su iskustva o načinima rješavanja pojedinih problema u okviru postojećih kapaciteta, te korišćenja dostupnih resursa u rješavanju izazova u ovom sektoru.

U okviru Konferencije održaće se i Regionalni sastanak gradova partnera u projektu “Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu”, koji implementira Njemačka razvojna agencija – GIZ. Na sastanku će biti riječi o napretku u procesu izrade planova održive urbane mobilnosti partnerskih gradova.

Podsjećamo, Podgorica je započela aktivnosti na izradi pomenutog Plana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com