,,KLAP”: Uhapšena 21 osoba, više njih PRIZNALO krivicu - Volim Podgoricu

,,KLAP”: Uhapšena 21 osoba, više njih PRIZNALO krivicu

Više osumnjičenih u operaciji “Klap” potpisalo je sporazume o priznanju krivice, a državu će obeštetiti sa po nekoliko stotina hiljada eura, saznaju “Vijesti”.

Početkom maja u operaciji “Klap” uhapšena je 21 osoba osumnjičena za stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje lažnog stečaja. Oni su, kako su tada saopštili iz Uprave policije, sklapanjem lažnih faktura između više firmi oštetili državu za pet miliona eura poreskih obaveza a sebi obezbijedili protivpravnu dobit od 20 miliona eura. Terete se i da su prouzrokovali lažne stečajeve. Krivične prijave, kako su tada saopštili iz Uprave policije, podnijete su protiv 24 osobe i 14 firmi.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje da li je i koliko osumnjičenih iz ove operacije potpisalo sporazume o priznanju krivice.

Jedan od osumnjičenih koji se nalazi u bjekstvu Dejan Lakić, proteklih dana saopštava da je on prevaren, ali ne negira poslovnu povezanost sa ostalima. Kazao je i da ima dokumentaciju i snimke o umiješanosti rukovodstva Poreske uprave u primanje fiktivnih faktura kojim se priznaja povrat PDV-a za nepostojeće poslove, ali ih nije pokazao. On navodi da je poslovao i sa firmama iza kojih stoji porodica Mila Đukanovića i njegovih partnera, kao i da je tim firmama Poreska vratila višemilionske iznose PDV-a bez zakonskog osnova. To je prije dva dana tvrdio i poslanik DF-a Nebojša Medojević, a Poreska je kasnije to demantovala.

Kako su ranije saopštavali iz Uprave policije, prevara se u ovom slučaju sastojala u tome da firme između sebe sklapaju fiktivne račune, koje zatim predaju Poreskoj upravi i traže povrat u razlici PDV-a. Na taj način su, kako tvrde, oštetili državu za višemilionske iznose. Praksa je da Poreska uprava nakon zahtjeva za povrat PDV-a obavi detaljnu kontrolu tog poreskog obveznika, ali to nije zakonska obaveza. Odnosno Poreska može prihvatiti da su podnijete fakture tačne i bez provjere odobriti povrat traženog iznosa PDV-a. Kontrole Poreske uprave uobičajno znaju da traju i duže od 60 dana, koliko je zakonski rok za povrat pretplaćenog PDV-a.

Iz saopštenja tužilaštva proizilazi da je ovim firmama odobravan povrat PDV-a na osnovu spornih faktura. Iz Poreske uprave su prije dva dana saopštili da su oni svu dokumentaciju o ovom slučaju predali tužilaštvu. Nije poznato da li je tužilaštvo istragu proširilo i na službenike Poreske uprave koji su odobravali povrat PDV-a na osnovu faktura za koje tužilaštvo tvrdi da su fiktivne.

Medojević je prije dva dana poslao medijima 45 faktura iz 2016. i 2017. godine, nastalih između deset firmi. Većina direktora i osnivača ovih firmi je uhapšena u operaciji “Klap”. Među osnivačima i direktorima u dvije firme nalazi se i Lakić, kao i članovi njegove porodice. To ukazuje da nedostaju imena za još četiri firme iz prijave tužilaštva. Sporne fakture odnose se na firme “Full House”, “A – KOP”, “Reset”, “PS Gradnja”, “Arcadium”, “Edge”, “Lithium” (koja je promijenila ime u “Simzil”), “Slowmotion” (koji se ranije zvao “IDS Studio”), “District Room” i “Warriors”. U svim ovim firmama proteklih godina kao osnivači i direktori pominjalo se svega desetak imena koja su se stalno vrtjela na funkcijama. Mnoge firme imaju predate poreske prijave samo za jednu godinu, a dvije su u međuvremenu otišle u stečaj – “Slowmotion” i “District Room”. Firma “Lithium” ili sada “Simzil” nema predatu nijednu poresku prijavu, dok je samo prema ovim fakturama u 2017. godini imala prihod od oko 1,3 miliona eura. Firma “A – KOP” zvanično je u neprekidnoj blokadi od decembra 2013. godine uz stalno povećanje duga, a predala je finansijske izvještaje za sve godine od tada sa višemilionskim prihodima. Sve ovo ukazuje na sumnjivo poslovanje ove grupe.

U akciji “Klap” 8. maja osumnjičeni su Dejan Lakić, Vladan Dajković, osnivač kompanije “Fidija” Joko Blagojević (70), direktor, osnivač i ovlašćeni zastupnik više firmi među kojima su “Arhimed” i agencija “MAMA” Nikola Dobričanin (40), direktor konobe “Maruška” Vlatko Ražnatović (50), Dejan Petričević (36), Nataša Tvrdišić (45), Danijela Bošković (36), Aleksandar Ivanović (45), Bojan Petričević (36), Filip Lopičić (35), Tihomir Lakić (64), Dragoslav Lakić (57), Radomir Karadžić (39), Radovan Terzić (38) i Ivan Vuković (40). Narednog dana po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeni su T.M, J.V, P.R, E.K, Ž.M. i M.Ć. i raspisali potragu za Ž.F.

Njihova imena nijesu saopštena.

Vijesti

2 komentara

  1. Have you noticed the news has changed its approach recently? What used to neve be brought up or discussed has changed. Frankly it is about time we see a change.

  2. Your website is beautifully decorated and effortlessly navigated. We have enjoyed going to this internet site currently and hope to go to quite a few additional occasions inside future.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com