Duško Knežević prodao kuću za 3.000.000 eura! - Volim Podgoricu

Duško Knežević prodao kuću za 3.000.000 eura!

Odbjegli biznismen Duško Knežević više godina održavao je poslovne odnose sa Islamskom Republikom Iran ne obazirući se na sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pa je početkom 2012. godine u privatnoj poslovnoj transakciji prodao svoju kuću na Dedinju predstavnicima iranske države.

Prema informacijama Pobjede, luksuzna vila od 380 kvadrata, na placu od 1.412 metara kvadratnih, prodata je, preko Agencije za nekretnine Devox, za iznos od – 3.000.000 eura. Danas se u toj kući, u ulici Mihaila Mike Jankovića broj 3 (bivša Botićeva ulica), nalazi ambasada Islamske Republike Iran.

Pomenuta biznis operacija većinskog vlasnika Atlas banke sa Iranom nije izazvala pozornost i djelovala je kao jedna od uobičajenih u privatnim poslovima kupoprodaje nekretnina. Zanimljivo je, međutim, što je posao realizovan u jeku takozvanog četvrtog kruga međunarodnih sankcija prema Iranu, koje su uvedene i pooštravane više puta, još od 2006. godine, kada je tadašnji iranski predsjednik Amhadinedžad odbacio upozorenja SAD i velikih sila da se Iran ne smije baviti obogaćivanjem uranijuma.

Vijeće bezbjednosti UN je 9. juna usvojilo rezoluciju 1929 kojom se potvrđuje da se Iran nije odazvao na prijašnje obaveze određene prethodnim rezolucijama, te se toj državi nameću nove sankcije. Vijeće je u rezoluciji preporučilo Iranu da prestane obogaćivati uranij, počne sarađivati sa inspektorima IAEA, te pojasni svoj nuklearni program kako ga ne bi koristio za oružje. Iako su se sankcije odnosile prvenstveno na poslove sa nuklearnim programom, blokada brojnih inostranih računa teško je pogodila ukupnu iransku ekonomiju i međunardno poslovanje.

Istovremeno, sve međunarodne finansijske organizacije i institucije upozorene su na posljedice u slučaju da se iranski novac plasira preko posredničkih računa i tako omogući ilegalna trgovina.

Kao i uvijek u takvim situacijama, blokada iranskih tokova novca bila je izazov za one koji su spremni da rizikuju mnogo radi velikog profita kroz obavljanje raznoraznih finansijskih ili berzanskih usluga.

Prema nekim stranim izvorima Knežević je, svojevremeno, preko pojedinih balkanskih lobista, nudio bankarske i druge usluge pojedinim iranskim kompanijama, ali i institucijama…

Te sumnje nikada nijesu dokazane i ostale su samo spekulacije. Ali, nije tajna da međunarodni istražitelji posljednje tri godine detaljno provjeravaju berzansko i finansijsko poslovanje kompanija Duška Kneževića u inostranstvu. Poznato je i da su ustanovljene mnoge ilegalne aktivnosti. Tako je kiparska komisija za hartije od vrijednosti oduzela februara 2017. godine u vrijeme kada u Crnoj Gori nije bilo ni pomena o problemima Kneževićevih kompanija dozvolu za rad investicionoj firmi Atlas Capital Financial Services, jer kompanija koja je trgovala na FOREX-u klijentima nije vratila-nekoliko miliona dolara…

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com