DŽOMIĆ: Nije tačno da je Venecijaska komisija pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti - Volim Podgoricu

DŽOMIĆ: Nije tačno da je Venecijaska komisija pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, dr Velibor Džomić, rekao je da nije tačno da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Džomić je, u izjavi za Radio Svetigora, rekao da je, od svega što je objavljeno u medijima, tačno samo da je na Venecijanska komisija razmatrala zakon.

“Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje, a koliko je ‘pozitivno’ dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujućih uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi”, naveo je Džomić.

Kaže da je uočljiva činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je Venecijanska komisija usvojila dokument.

“Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije. Venecijanska komisija opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Prema mojim informacijama, konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije”, istakao je Džomić.

Kaže i da, na osnovu njegovih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge nepokretne imovine koja je u svojini crkava i vjerskih zajednica.

“Podsjetiću, intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima”, ukazao je Džomić.

Međutim, ističe da to nije prošlo.

“Dakle, ključne odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno. Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: bez sudske i administrativne procedure, upravno-pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije”, rekao je Džomić.

Kaže da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

“Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali videćete da ovo što govorim je sušta istina”, poručio je Džomić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com