BEĆKOVIĆ: Crna Gora nije sekularna, nego privatna država - Volim Podgoricu

BEĆKOVIĆ: Crna Gora nije sekularna, nego privatna država

Akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti Matija Bećković ocijenio je u izjavi za „Dan” da „Crna Gora nije sekularna država, već prva privatna država koja ima državno vlasništvo”. On je to kazao komentarišući izjavu premijera Duška Markovića da „Vlada neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali da one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može osporavati“. Osvrćući se na stav Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji ipak nije bio pozitivan kako je Vlada ustvrdila, Bećković je rekao da je „sve što crnogorska Vlada kaže tačno, samo obrnuto”.

– Teško da je nešto onoga koji nije svoj i teško da nešto ima onaj koji nema sebe – ocijenio je Bećković za „Dan”.

Mitropolija crnogorsko-primorska ocijenila je juče da je postojala evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše da su sve odredbe Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe tog akta, a što nije tačno.

Iz Vlade su juče kazali da ako poslednja izjava predstavnika Mitropolije Velibora Džomića znači da je MCP zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim, to je veoma dobra vijest. Oni su rekli da je Vlada zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i da je spremna, kako je već saopšteno, da u finalni tekst Predloga zakona integriše stručne preporuke i sugestije „za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi, ovo znači da ne postoji nijedan razlog za nastavak agresivne kampanje koju MCP vodi protiv Predloga zakona”.

Povodom ove izjave, iz Mitropolije su još jednom ponovili da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u cjelosti, kako je Vlada saopštila u petak u 16.35 časova, tj. nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije.

– Sudeći prema sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše, da su sve odredbe predloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe predloga zakona, a što nije tačno. Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti. Istinitost riječi Velibora Džomića već danas je potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za predlog zakona. To je bio jedini cilj jučerašnjeg reagovanja. Upravo odredbe iz čl. 62 i 63 predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore, kao predlagač tog akta. Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koju su im kroz vjekove zavještavali vjernici – naglašavaju u Mitropoliji.

Poručuju da će aktivnosti Mitropolije i drugih eparhija naše Crkve u Crnoj Gori, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, nažalost, Vlada neosnovano karakteriše kao „agresivnu populističku kampanju”.

– Mitropolija i eparhije naše crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine – zaključuju u Mitropoliji.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com