VLADA SPINOVALA MIŠLJENJE VENECIJANSKE KOMISIJE: Nema oduzimanja crkvene imovine - Volim Podgoricu

VLADA SPINOVALA MIŠLJENJE VENECIJANSKE KOMISIJE: Nema oduzimanja crkvene imovine

Venecijanska komisija (VK) je preporučila Vladi Crne Gore da izmjeni članove Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji se odnose na oduzimanje crkvene imovine, te poručila da registracija državnog vlasništva može da se desi tek nakon što se donese konačna sudska odluka. U mišljenju VK, koje ima 23 strane, data su i pozitivna i negativna mišljenja, zavisno od člana zakona, iako je Vlada juče saopštila da je venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na predloženi akt, ne precizirajući šta je to što im je preporučeno da mijenjaju.

U dijelu mišljenja, u koji je „Dan“ imao uvid, a odnosi se na vlasništvo nad vjerskom imovinom, Venecijanci su istakli da bi zakon trebalo da pruži dovoljno detalja i objašnjenja da bi zadovoljio zahtjeve predvidljivosti i pristupačnosti, kako je naznačeno u konkretnoj sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava, Protokola 1 uz Evropsku konvenciju.

– Nacrt zakona treba jasno da naglasi da promjena titulara vjerske svojine neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine. Država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi zaštitila kulturno nasleđe – navodi se u preporukama.

VK je ukazala da član 63 treba jasno da navede pravo vjerske zajednice da bude obaviještena i da učestvuje u upravnom postupku pred katastrom čim vlast podnese zahtjev za promjenu vlasništva nad vjerskom imovinom u korist države.

– Registracija državnog vlasništva treba da se desi tek nakon što se donese konačna sudska odluka – precizirano je u juče u usvojenom mišljenju.

Poručuju da bi stoga trebalo izmijeniti i dopuniti član 63, stav 2 kako bi se naznačilo da javna uprava, nadležna za poslove katastra, registruje zahtjev države za upis prava vlasništva, a ne pravo iz stava 1 člana 63. Podsjetimo, član 63 u stavu 1 propisuje da je „organ uprave nadležan za poslove imovine dužan da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su, u smislu člana 62 ovog zakona, državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti“.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za „Dan“ da je mišljenje VK toliko „pozitivno“ da u sebi sadrži, kako je rekao, na dvadesetak stranica kritika, preporuka i obavezujućih uputstava.

– Ali ono što je onima koji su ovo kreirali najbitnije jeste da im nije prošao član 62 na način na koji su oni mislili da jednostranim i jednosmjernim aktivnostima brišu Mitropoliju i Crkvu kao titulara i upisuju državu. To neće moći da rade bez sudske presude i jasno propisanih postupaka. Danas mogu da puštaju kakve god hoće informacije, ali u ponedjeljak će biti objavljeno mišljenje Venecijanske komisije i vrlo brzo će se pokazati da su naši argumenti apsolutno na mjestu. Dakle, bez jasno propisanih postupaka, sudskih procedura i tačnog navođenja nema nikakvog jednostranog i jednosmjernog preknjižavanja imovine i to je cilj u kojem oni nijesu uspjeli jer je to protivno svim međunarodnim konvencijama i osnovnim principima prava i zdravnog razuma – izjavio je Džomić za „Dan“.

Poručuje da je tačno da je Vlada dobila čitav niz kritika, dodajući da je blizu ponedjeljak pa da će se vidjeti.

– Znam da je nacrt mišljenja pretrpio različite intervencije neposredno do pred sjednicu, i najvažnije je da nema jednostranog preknjižavanja crkvene imovine. Mi smo to od početka govorili da je tamo gdje su pravosnažna rješenja donijeta, gdje su izvršeni upisi u katastar u skladu sa zakonom nemoguće da se to sprovede na način na koji je to bilo prediđeno članom 62 i 63 predloga zakona. O ostalim detaljima izjasnićemo se u ponedjeljak kad bude objavljeno konačno mišljenje. Interesantno je da je u Crnoj Gori objavljeno da je mišljenje VK pozitivno prije nego što ga je objavila VK. Polako će se sve vidjeti i pokazati. Niko od nas nije protiv donošenja zakona, niti protiv svih odredbi, nego protiv onih koje nijesu u saglasnosti sa konvencijama i sa onim što jeste pravni poredak – poručio je Džomić.

U konsultacije uključiti vjerske zajednice
U preporukama se, između ostalog, navodi da bi trebalo nastaviti sa inkluzivnim i efikasnim konsultacijama s javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica, kako bi se postigao što je moguće širi sporazum o pitanjima koje definiše nacrt zakona.

VK smatra da bi, suprotno vladinom predlogu, vjerske zajednice trebalo da imaju mogućnost da osnivaju i osnovne škole dokle god usvajaju školske programe koje definiše država za osnovne škole, osim ako se ne daju uvjerljivi argumenti zašto ta škola nije dozvoljena.

 

Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com