Bojanić svjedoči o malverzacijama na izborima - Volim Podgoricu

Bojanić svjedoči o malverzacijama na izborima

Predsjednički kandidat dijela opozicije na izborima 2018. Mladen Bojanić svjedočiće danas u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u krivičnom predmetu protiv bivšeg predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Budimira Šaranovića, zbog sumnji da je počinio krivično djelo – nesavjestan rad u službi.

Šaranović i članovi DIK-a Nataša Pešić, Aleksandar Jovićević i Mersudin Dautović su pod istragom zbog sjednice na kojoj su proglašeni rezultati predsjedničkih izbora, a na kojoj nije bilo kvoruma za odlučivanje.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je, kako je “Vijestima” saopšteno u januaru, krivični predmet protiv Šaranovića i tri člana komisije.

Prema najnovijim informacijama iz ODT-a, krivičnim predmetom koji je u fazi izviđaja obuhvaćeno je šest stalnih članova DIK-a.

“Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici u toku izviđaj protiv šest stalnih članova DIK-a zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi”, saopštila je “Vijestima” portparolka ODT-a, državna tužiteljka Milica Mandić.

Bojanić je krajem aprila 2018. podnio prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, u kojoj je predložio da “zaustave Šaranovića i njegovih pet saučesnika u izvršenju krivičnog djela”.

On je tada ocijenio da Šaranović sa saučesnicima istrajava u izvršenju krivičnog djela, što ugrožava pravni poredak, ali i pravnu i političku situaciju u Crnoj Gori.

Državna izborna komisija, a potom i Ustavni sud, odbili su njegove žalbe na neregularnost predsjedničkih izbora, na kojima je izabran kandidat Demokratske partije socijalista (DPS)Milo Đukanović.

Nakon što je DIK, bez prisustva članova iz opozicije, odbio njegov prigovor na regularnost izbornog procesa, Bojanić je u prijavi upozorio da “Šaranović i njegovi saučesnici donose odluku o odbijanju prigovora iako nemaju kvorum za takve odluke i u kontinuitetu djeluju protivpravno”.

On je istakao i da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Šaranović je kasnije saopštio da je taj prigovor odbijen jer se on Državnoj izbornoj komisiji, saglasno zakonskim odredbama, može podnijeti samo protiv odluka opštinskih izbornih komisija, a o konkretnom prigovoru opštinske izborne komisije nijesu odlučivale.

Nakon što je Ustavni sud odbio njegovu žalbu, Bojanić je podnio pritužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog diskriminacije, povrede prava na pravično suđenje i na slobodne izbore.

Tražio je 100.000 eura za pravično zadovoljenje, nakon što je Ustavni sud odbio ustavnu žalbu kojom je traženo poništenje rezultata izbora zbog zloupotrebe državnih resursa predsjedničkog kanidata DPS-a Mila Đukanovića i sporne oduke DIK-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com