Home / NOVOSTI / Društvo / ODBRANA PREDSJEDNIKA ATLAS GRUPE: Đurđića koriste jer nema dokaza protiv Kneževića
Ilustracija

ODBRANA PREDSJEDNIKA ATLAS GRUPE: Đurđića koriste jer nema dokaza protiv Kneževića

Povodom davanja statusa svjedoka saradnika bivšem direktoru Atlas banke Đorđu Đurđiću u predmetu koji je javnosti poznat kao slučaj “Karbon”, oglasila se odbrana predsjednika Atlas Grupe Duška Kneževića.

Kako tvrde, nijesu postojali uslovi da Đurđić dobije status svjedoka saradnika.

”Da bi neko lice dobilo rješenje kojim mu se određuje status svjedoka saradnika, potrebno je da njegov iskaz i dokazi koje pruži sudu znatno doprinose dokazivanju krivičnog djela i da pomažu otkrivanju, dokazivanju i sprječavanju drugih krivičnih djela kriminalne grupe. Potrebno je i da je značaj njegovog iskaza pretežniji od krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Nijedan od ova dva uslova nije ispunjen, a zakon traži kumulativno ispunjenje oba uslova.

Po uvjerenju odbrane, Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je prijedlog da se Đurđić sasluša kao član kriminalne organizacije stavilo iz razloga što u dosadašnjem toku postupka nijesu utvrdili postojanje bilo kakvog relevantnog dokaza koji bi teretio Duška Kneževića”- navodi odbrana odbjeglog biznismena.

Tvrde da su posrijedi pritisci na Đurđića.

”U kolikoj mjeri je riječ o nezakonitom postupanju SDT-a u Podgorici u kontinuitetu, govori sama po sebi okolnost da je Đorđu Đurđiću prije dodjeljivanja statusa svjedoka saradnika, u drugom krivičnom postupku koji je javnosti poznat kao slučaj “Kaspija” izrečena kazna kućnog zatvora u trajanju od 6 mjeseci. Odbrana naglašava da je za krivično djelo Zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 272 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina. Sa stanovišta zakona, ovakva kazna od 6 mjeseci ima jednaku vrijednost kao da su Đurđiću izrekli kaznu zatvora od šest dana kućnog zatvora”- navode u saopštenju.

Kako zaključuju, sigurni su da će utvrditi neosnovanost optužbi protiv Kneževića.

”Bez obzira na ovakve pritiske, uvjereni smo da ćemo u postupcima pred Višim sudom u Podgorici, dokazati neosnovanost optužbi protiv Duška Kneževića, ali i okolnost da je jedini smisao dodjeljivanje statusa svjedoka saradnika Đorđu Đurđiću okolnost da se po članu 127 ZKP Crne Gore iz spisa izdvajaju zapisnici i službene zabilježbe o ranijim iskazima svjedoka saradnika koje je dao kao osumnjičeni ili okrivljeni, kao i okolnost da se ovi zapisnici i službene zabilješke ne mogu upotrijebiti kao dokaz u krivičnom postupku”-zaključili su.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com