Opština odlučna da jedrenjak Jadran zadrži u Tivtu - Volim Podgoricu

Opština odlučna da jedrenjak Jadran zadrži u Tivtu

Uprkos činjenici da je Morsko dobro prošle nedejelje izdalo u petogodišnji zakup tivatsku gradsku rivu Pine privatnoj kompaniji, Opština Tivat ostaje odlučna da zadrži školski brod Mornarice VCG – jedrenjak Jadran u tom gradu, prenosi Boka news.

Nakon što je pristanište Pine izdato privatniku koji će ga ubuduće Morskom Dobru plaćati preko 58 hiljada eura godišnje, pojavila se opravdana zabrinutost da će to dovesti do odlaska Jadrana iz Tivta jer je teško vjerovati da će privatnik pristati na dosadašnje stanje da oko pola od zakupljenih 120 metara dužine operativne obale Pina, “izgubi” za naplatu ostalim brodovima koji bi tu željeli pristati, zato što se ovdje nalazi stalni vez Jadrana.

Uz to, prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo odbrane je već počelo pripreme da se Jadranu nađe stalni novi vez u Baru, u dijelu tamošnje luke koji koristi Mornarica VCG i da se brod u dogledno vrijeme, iz Tivta preseli u Bar.

Za Ministarstvo odbrane ta je opcija, navodno, prihvatljivija iz logističkih razloga, a oni žele i da brod pojačano “drže na oku” posebno nakon nedavnog sakandaloznog i srećom, neuspjelog pokušaja kriminalnih grupa da Jadran iskoriste za međunarodni šverc narkotika.

Iz lokalne uprave Tivta koja je do sada preko lokalnog Komunalnog preduzeća gazdovala sopstvenom gradskom rivom i pristaništem, međutim, tvrde da zvanično nemaju takvu najavu iz resora koji vodi ministar Predrag Bošković.

“Nemamo informaciju o namjeri izmještanja školskog broda Jadran iz Tivta. Opština Tivat nije promijenila odnos prema svojim obavezama iz povelje o bratimljenju sa školskim brodom Jadran, niti se odrekla inicijative da ovaj vrijedan i izuzetan jedrenjak boravi na vezu na Pinama”, rečeno je portalu Boka news u Opštini.

Jadran, inače, na Pinima ima stalni vez od 2005. godine. Predivni stari jedrenjak sudbinski je povezan sa Tivtom još od 16.jula 1933. kada je Tivat Jadranu bio prva luka u domovini u koju je uplovio ovaj tada novosagrađeni jedrenjak koji je te godine napravljen za Kraljevsku mornaricu Jugoslavije u Njemačkoj.

Grad Tivat i školski brod Jadran zvanično su pobratimi, a povelja o bratimljenju svečano je potpisana je na Dan Opštine Tivat 21.novembra 2005. kada su na taj dokument parafe stavili tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš i tadašnji komadnat “Jadrana”, kapetan frigate Milenko Katić.

Turistička organizacija Tivat i Mornarica Crne Gore prirediće u petak 28.maja sa početkom u 10 sati,  “Dan otvorenih vrata” na školskom brodu Jadran.

“Svi posjetioci će moći tog dana da obiđu brod, čuju o istorijatu broda i upoznaju se sa pomorskom opremom koja se koristi na ŠB Jadran. Brod će biti otvoren za javnost do 20h”, saopšteno je juče iz TO Tivat.

(Boka News)

1 komentar

  1. Hi there, this is fantastic posting. I must say i enjoyed. However there are tons of off topic comments. I really advise you to get rid of or something like that. That’s only my opinion. Good luck!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com