Stigao vreli talas: Temperature do 40 stepeni - Volim Podgoricu

Stigao vreli talas: Temperature do 40 stepeni

Francusku je juče iz Sahare stigao talas nezapamćene vrućine s temperaturom blizu 40 stepeni Celzijusa, koja se predviđa ovih dana u nizu zemalja. Temperatura iznad 40 stepeni predviđa se i za Španiju, a vlasti su građanima uputile upozorenja zbog predstojećih tropskih vrućina.

“Narandžasti meteo-alarm” je juče bio u nekoliko francuskih okruga, među kojima je i područje Pariza.

U Parizu je u ponedjeljak popodne bilo 33 stepena, u Lionu 35, a sjutra će u tom gradu biti do 40 stepeni Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u centralnoj i istočnoj Francuskoj. Najtopliji period biće između četvrtka i petka.

Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači toplotni talas od 1947. godine, kada se počelo sa prikupljanjem podataka. Uzbuna na zagađenje ozonom, koje obično prati vrućinu u gradovima, biće izdata danas na području Marseja, na jugu Francuske.

Za sljedeću nedjelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, francuska željeznička kompanija SNCF je obezbijedila 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja saobraćaja, a jedan maloprodajni lanac je najavio povećanje prodaje klima-uređaja i ventilatora za 300 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Španska meteorološka služba je dala niz upozorenja građanima, kao i na opasnost od požara u nekom djelovima zemlje. Temperatura bi mogla da pređe 40 stepeni i da u četvrtak ponegdje bude i do 42 stepena.

I Njemačka bi mogla sredinom nedjelje da bude pogođena toplotnim talasom, najvećim u posljednjih 70 godina.

U Austriji se predviđa nevrijeme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stepeni Celzijusa.

I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stepeni – u Danskoj i južnom dijelu Švedske.

U Velikoj Britaniji je izdato upozorenje zbog mogućih jakih oluja.

Globalno zagrijavanje izazvano emisijom zagađujućih gasova, takozvani fenomen staklene bašte, pojačava toplotni talas koji stiže iz Afrike, i to će se sve više ponavljati, upozoravaju naučnici.

Toplotni talas koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći – po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stepeni Celzijusa iznad uobičajene za taj period.

n1

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com