VIŠI SUD SAOPŠTIO: Izručenje samo ako Sinđelića opet uhapse - Volim Podgoricu

VIŠI SUD SAOPŠTIO: Izručenje samo ako Sinđelića opet uhapse

Viši sud u Podgorici nije nadležan za postupanje prema Saši Sinđeliću, koji se nalazi u Crnoj Gori, a kojega Hrvatska potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od 21 godinu zbog krivičnog djela ubistvo. Sinđelić, koji je svjedok saradnik u predmetu „Državni udar”, već neko vrijeme je u Crnoj Gori, gdje traži azil zbog prijetnji koje je, navodno, dobijao u Srbiji.

Viši sud je krajem aprila odbio molbu za izručenje Sinđelića, budući da je on tada već bio napustio državu i vratio se u Srbiju. Kako nijesu mogli da ga saslušaju na okolnosti zamolnice za izručenje, ta molba hrvatskih organa je odbijena. Sudije Apelacionog suda potvrdile su tu odluku sredinom juna, a Sinđelić se nakon nekoliko dana vratio u Crnu Goru. Ipak, kako tvrde iz Višeg suda u Podgorici, budući da je odluka kojom je izručenje odbačeno pravosnažna, oni sada nemaju osnova da postupaju prema licu koje se potražuje kao osuđeni za ubistvo iako je na teritoriji Crne Gore. U zvaničnom dopisu Višeg suda u Podgorici navedeno je da oni mogu donijeti novu odluku samo ukoliko službenici Uprave policije postupe po potjernici i privedu Sinđelića.

– Odluka o molbi Republike Hrvatske za izručenje lica S.S. je donijeta iz razloga o kojima ste prethodno obaviješteni i ista je pravosnažna. Prema tome, o istoj se ne može ponovo odlučivati. Odluka Ukoliko se lice koje se nalazi na potjernici Interpola liši slobode i privede sudiji za istragu, započinje nova procedura za njegovo izručenje. Ovaj sud ne vrši neposrednu potragu za licima na terenu, niti vrši privođenja sudiji za istragu. Za to je isključivo nadležna Uprava policije, pa od njih treba da dobijete informaciju o eventualnom lišenju slobode navedenog lica i privođenju sudiji za istragu – kazala je za „Dan” Aida Muzurović, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Nakon svjedočenja u Višem sudu u Podgorici u predmetu „Državni udar”, Sinđelić je napustio Crnu Goru. Sud tada nije donosio odluku o njegovom izručenju, što su uradili tek kada je postao nedostupan našim pravosudnim organima. Nakon pravosnažnosti odluke kojom je odbijen zahtjev za njegovo izručenje, on se prijavio službenicima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, tvrdeći da u Srbiji dobija ozbiljne prijetnje, da je životno ugrožen i da zbog toga traži politički azil u Crnoj Gori, kao i sastanak u Specijalnom državnom tužilaštvu. Nakon toga je smješten u Centar za azilante.

Potvrdivši da je Sinđelić došao u Crnu Goru, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno je saopštio da je više puta govorio da u predmetu „Državni udar”, pored procesuiranih pripadnika kriminalne strukture, postoji značajan broj njih u Srbiji i Rusiji koji nijesu otkriveni, a koji su sposobni da preduzmu radnje i aktivnosti novih krivičnih djela, posebno u sprečavanju dokazivanja.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com