VLADIKA JOANIKIJE: Grdni naum vlasti kakav nije imao nijedan neprijatelj u istoriji - Volim Podgoricu

VLADIKA JOANIKIJE: Grdni naum vlasti kakav nije imao nijedan neprijatelj u istoriji

Takvu pošast, kakva je danas u Crnoj Gori nismo doživjeli ni od jednog neprijatelja u istoriji, jer nijedan neprijatelj nije oduzimao naše svetinje, kazao je vladika Joanikije sinoć, u besjedi na Vidovdanskim večerima u Zatonu, ispred ckrve svetog Jovana Krstitelja.

“Bilo je rušenja svetinja i stradanja, ali nijedna okupatorska vlast nije preknjižila naše svetinje na bilo koju državu, nego su bile i ostale Božji domovi. Ono što je bilo ostaje i niko nije htio sebi da prisvoji. U ovom vremenu imamo taj grdni naum, da ono što je božije, Bogu posvećeno i što je crkveno i sveto, da neka vlast, i to ateistička vlast i partijska pamet, sa svim svojim ograničenjima i fanatizmom hoće da preuzme i da raspolažu kako oni znaju da raspolažu”, kazao je vladika Joanikije.

Osvrćući se na tvrdnje vlasti da oni “brinu o kulturnim dobrima” vladika Joanikije je kazao da bi bolje bilo da narodu daju odgovor na pitanje šta je sa pokradenim kulturnim blagom iz cetinjskih muzeja, ko ih je opljačkao i gdje su završila.

“Nestalo je više od dvije hiljade kulturnih dobara. Naša vlast ćuti kao zalivena i nije dala odgovor šta je bilo sa tim kulturnim dobrima”, besjedio je Vladika pozivajući vlast u Crnoj Gori da što prije odgovore šta je bilo sa tim kulturnim dobrom, ko ih je popljačkao i gdje su završila.

Za doprinos izgradnji svetinje i uređenju porte najvećim priznanjem te eparhije, medaljom svetog Velikomučenika Georgija prvog stepena vladika Joanikije je odlikovao Vukmana Obradovića.

U programu tradionalnih duhovnih susreta o Vidovdanu je besjedio profesor Cetinjske bogoslovije Aleksandar Vujović, a između ostalih učestovali su glumci Aleksandar Dunjić, Petar Božović, pjesnik Blagoje Baković i drugi.

(Vijesti)

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com