OBJAVLJENI IMOVINSKI KARTONI ĐUKANOVIĆA I MARKOVIĆA: Evo koliko vrijede Milove firme - Volim Podgoricu

OBJAVLJENI IMOVINSKI KARTONI ĐUKANOVIĆA I MARKOVIĆA: Evo koliko vrijede Milove firme

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) konačno je objavila imovinske kartone koje su joj dostavili predsjednici države i Vlade, ujedno predsjednik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i Duško Marković. Đukanović je prijavio da on i njegova supruga imaju stan, kuću, ruševine starih objekata, oko 4.500 kvadrata zemljišta različitih namjena, te imovinu koja se vodi na firme u njegovom suvlasništvu, čija je ukupna vrijednost oko 18 miliona eura. Marković je prijavio da on i supruga posjeduju stan, kuću, oko 9.000 kvadrata zemlje i dio jednog stambenog objekta.

Prema zvaničnim podacima, Đukanoviću je plata tokom šest mjeseci prošle godine iznosila 2.071 euro, da bi u decembru porasla na 2.087 eura. Za maj je primio zaradu u iznosu od 866 eura.

Njegova supruga Lidija lani je prihodovala oko 870 eura u privrednom društvu čije ime nije precizirano. Đukanović je ranije prijavljivao da njegova supruga radi u Prvoj banci.

Predsjednik države je prijavio da je vlasnik stana od 187 kvadrata, koji je stekao, kako je prijavio, otkupom društvenog stana. Pored toga, posjeduje pašnjake 5. i 6 klase od 440 i 805 kvadrata, livadu 5. klase od 243 metra kvadratna. Đukanović je prijavio da je kupovinom stekao „ruševine raznog objekta“ od 30 i 40 m2.

Prva dama je u nasledstvo dobila porodičnu stambenu zgradu od 121 kvadrat te pomoćnu zgradu od 12 metara kvadratnih i dvorište od 500 m2. Đukanovićeva je naslijedila i livadu 2. klase od 157 kvadrata i šumu 4. klase od 2.411 metara kvadratnih. Na nju se vodi automobil marke „audi A3“, proizveden 2006. godine.

Prvi čovjek države prijavio je da posjeduje četvrtinu DOO „Univerzitats“, koja upravlja privatnim Univerzitetom Donja Gorica (UDG), te polovinu firme „Global Montenegro“, i za obje je prenio prava upravljanja na drugo lice.

U dijelu imovinskog kartona koji se odnosi na nepokretnu imovina u vlasništvu pravnih lica kojih je funkcioner vlasnik, odnosno osnivač, Đukanović je naveo da njegova firma „Univerzitats“ posjeduju poslovnu zgradu od 16.438 kvadrata u podgoričkom naselju Donja Gorica. Na istu firmu vodi se i garaža od 3.185 kvadrata na istoj lokaciji, kao i zemljište od 12.038 m2.

Njegova druga firma „Global Montenegro“ vlasnik je zemljišta pod hipotekom od 20.130 kvadrata u Budvi.

Prema podacima koji su za firmu „Univerzitats“ dostavljeni Poreskoj upravi, ukupna vrijednost njene imovine iznosi čak 15,35 miliona eura. S obzirom na to da je Đukanović vlasnik četvrtine firme, njegov vlasnički udio u imovini ovog preduzeća iznosi oko 3,8 miliona.

Prijavljena vrijednost stalne imovine firme „Global Montenegro“ je 3,09 miliona eura. Kako je Đukanović suvlasnik u toj firmi, u imovini ima udio od 1,5 miliona eura.

Premijer Marković je vlasnik stana od 106 kvadrata, koji je, kako je precizirao, kupio uz stambeni kredit. Posjeduje četvrtinu kuće od 72 kvadrata, koju je dobio u nasledstvo. Marković je prijavio da posjeduje dvanaestinu pašnjaka 5. klase ukupne površine od 10.630 metara kvadratnih, četvrtinu pašnjaka od 25.882 kvadrata, takođe dobijene u nasledstvo. Vlasnik je i garaže od 14 kvadrata.

Njegova supruga Nata Marković posjeduje kuću površine 61+40 kvadrata, za koju je kao osnov sticanja navedena kupovina. Ona je vlasnik i 2.049 kvadrata zemljišta.

Marković je kao premijer u prošloj godini prihodovao 23.346,24 eura, odnosno 1.945,52 mjesečno. Pored premijerske, Marković ima još 10 funkcija. Predsjednik je Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), rukovodilac je Koordinacionog tima za zaštitu i spasavanje, te predsjednik Nacionalne investicione komisije. Premijer je i na čelu Savjeta za turizam, Nacionalnog savjeta za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti, Savjeta za NATO, Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjeta za konkurentnost. Marković je član Savjeta za odbranu i predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije. Njegova supruga zaposlena je u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, gdje joj je zarada lani bila između 1.600 i 1.700 eura. U decembru prošle godine primila je dodatnih 1.375 eura. Marković je prijavio vlasništvo u akcijama.

„Dan“ je ranije pisao da kuće koje posjeduju Lidija Đukanović i Nata Marković nemaju građevinske dozvole.

Prema podacima sa sajta ASK, Đukanović je podatke o prihodima i imovini dostavio 12. marta, a Marković 28. marta, ali ih je Agencija tek objavila.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com