Povrijeđeno pravo na pravično suđenje: Ponovo suđenje za ubistvo Slavoljuba Šćekića - Volim Podgoricu

Povrijeđeno pravo na pravično suđenje: Ponovo suđenje za ubistvo Slavoljuba Šćekića

Ustavni sud utvrdio je da je osuđenima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, Ljubu Vujadinoviću, Alenu Kožaru, Saši Boreti i Ljubu Bigoviću povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Uz to, Bigoviću i Boreti povrijeđeno je i pravo na suđenje u razumnom roku.

Odlukom Ustavnog suda suđenje će biti vraćeno na ponovni postupak Višem, Apelacionom i Vrhovnom sudu. To ne znači da će oni biti oslobođeni krivične odgovornosti jer se US time nije bavio već samo povredom Ustava i Konvencije o ljudskim pravima i slobodama, objašnjeno je “Vijestima”.

Sagovornik nije mogao detaljno da obrazloži odluku suda na oko 60 strana, koju je napisao sudija Milovan Gogić, a koja još nije objavljena u “Službenom listu”, ni dostavljena advokatima osuđenih.

Na sajtu US objavljena je samo informacija da je “zbog dužine trajanja krivičnog postupka u predmetu Višeg suda u Podgorici Ks.br.1/12 (raniji predmeti Ks.br.10/14, i K. br.6/06) podnosiocima ustavnih žalbi, Saši Boreti i Ljubu Bigoviću, povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku iz člana 32 Ustava i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda”.

Adokati Dragoljub Đukanović i Bojana Franović potvrdili su da je presuđena povreda Konvencije zbog dužine postupka, ali da zbog toga nije bilo moguće vratiti postupak na ponovno suđenje, “što znači da su utvrđene i druge povrede”.

US nije dosudio štetu četvorici osuđenih jer je nijesu ni tražili tužbom, pa se oni sada mogu obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava, objašnjeno je “Vijestima” u sudu.

Krajem marta Evropski sud utvrdio je da je država Bigoviću prekršila prava na zabranu torture, zbog uslova u kojima je boravio u pritvoru, i na slobodu ličnosti, zbog nedostatka opravdanja za pritvor u kome je proveo 5,5 godina. Njemu je dosuđeno 7,500 eura nematerijalne štete.

Za ubistvo Šćekića 30.avgusta 2005. na po 30 godina zatvora osuđeni su Boreta, Bigović, Šćekić i Vujadinović.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com