Ukinuta presuda za ubistvo Šćekića - Volim Podgoricu

Ukinuta presuda za ubistvo Šćekića

Optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića ponovo će se naći u sudnici Vrhovnog suda jer je Ustavni sud ukinuo presudu okrivljenim za taj zločin. Na sjednici Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama osuđenih Ljuba BigovićaSaše Borete odlučeno je da se ukine presuda Vrhovnog suda Crne Gore, Kžs. I. br.3/15, od 20. oktobra 2015. godine i da se predmet vrati Vrhovnom sudu na ponovni postupak.

Ukinutom odlukom Vrhovnog suda potvrđena je presuda Apelacionog suda kojom su Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću ovjerene kazne zatvora u trajanju od po 30 godina. Istom odlukom, sudije Vrhovnog suda su Alanu Kožaru izrekle jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i dva mjeseca.

– Vrhovni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća održane dana 19. i 20. oktobra 2015. godine donio presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, optuženog Milana Šćekića i njegovih branilaca i branilaca optuženih Ljuba Vujadinovića, dok je uvažio žalbe optuženog Saše Borete i njegovih branilaca i branilaca optuženog Ljuba Bigovića i Alana Kožara i preinačio presudu Apelacionog suda Crne Gore samo u odnosu na krivično djelo iznuda u pokušaju vezano za podmetanje i aktiviranje eksplozivnih naprava na gradilištu hotela “Splendid”, nalazeći da se radi o osnovnom obliku tog krivičnog djela, a ne o kvalifikatornom obliku ovog djela, kako je to zaključio drugostepeni sud, dok su žalbe izjavljene u korist ovih optuženih u preostalom dijelu ocijenjene kao neosnovane – saopšteno je iz Vrhovnog suda nakon sjednice na kojoj su donijelu presudu koji je Ustavni sud juče ukinuo.

Vrhovni sud Crne Gore je toj presudi ocijenio da su nižestepeni sudovi pravilno i potpuno utvrdili sve odlučne činjenice koje su od značaja za pravnu ocjenu krivičnih djela zbog kojih su optuženi oglašeni krivim i pravilno primijenili odredbe Krivičnog zakonika. Ocijenjeno je i da su nižestepeni sudovi pravilno utvrdili da su optuženi Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić preduzeli radnju izvršenja ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u noći 30. avgusta.2005. godine, u podgoričkom naselju Tološi, podstreknuti od optuženih Saše Borete i Ljuba Bigovića, koji su im za to obećali visoku novčanu nagradu.

– Motiv podstrekača bila je namjera optuženih Saše Borete i Ljuba Bigovića da se prekine policijska istraga kojom je rukovodio sada pok. Slavoljub Šćekić i ostanu neotkriveni akteri podmetanja eksploziva na gradilištu hotela „Splendid”. Izvršioci ubistva su vozilo džip „čiroki”, koje je korišćeno prilikom izvršenja ubistva, odvezli do Komanskog mosta i uništili ga aktiviranjem eksplozivne naprave – navodi se u tom saopštenju Vrhovnog suda.

Potvrđujući presudu Apelcionog suda, sudije Vrhovnog suda ocijenile su da su neosnovani navodi iz žalbi optuženih i njihovih branilaca kojima je ukazano na bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

– S tim u vezi, utvrđeno je da nižestepene presude nemaju nedostatke koji bi se mogli podvesti pod bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Treba posebno naglasiti da Apelacioni sud nije povrijedio pravo na odbranu optuženog Milana Šćekića time što na pretresu nije neposredno saslušao svjedoka kome je u ranijim fazama postupka bio dodijenje status zaštićenog svjedoka – naveli su iz Vrhovnog suda u odluci koja je juče ukinuta.

(Dan)

1 komentar

  1. I discovered your website web site on the search engines and check a couple of your early posts. Maintain on the excellent operate. I merely additional your Feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading much more of your stuff at a later time!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com