Istraga protiv devet inspektora: Ovo su njihova imena - Volim Podgoricu

Istraga protiv devet inspektora: Ovo su njihova imena

Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv devet pripadnika MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja, piše Dan.

Advokat Nebojša Asanović, pravni zastupnik „Dana”, saslušan je u svojstvu svjedoka-oštećenog u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, gdje je potvrdio da su policijski službenici zloupotrijebili službeni položaj kada su prisluškivali njega, njegovu suprugu i sina.

Asanović je izričit da je jedini motiv za nezakonito postupanje, odnosno za prisluškivanje, to što je pravni zastupnik opozicionog dnevnog lista „Dan”.

Takođe, naglasio je i da je kao pravni zastupnik supruge i sina ubijenog urednika „Dana” Duška Jovanovićapodnosio brojne krivične prijave protiv zaposlenih u policiji i tužilaštvu, u kojima je jasno ukazao na propuste koje su napravili u istrazi o tom zločinu.

On je iskaz u tužilaštvu dao povodom krivične prijave protiv Gorana Mitrovića, Ivane Veljović, Danila Mićkovića, Sretena Đurovića, Dragoljuba Acića, Miloša Šaranovića, Zlatka Živkovića, Slobodana Markovića, Aleksandra Vukovića i N.N. rukovodilaca organizacionih jedinica u MUP-u i policiji.

Asanović je predočio da je više državnih institucija utvrdilo da su njegova prava i prava članova njegove porodice ovakvim postupanjem policije bila ugrožena, a zakoni prekršeni.

Asanović je tužiocu Vanji Sinđić objasnio da su supruga i on primijetili da im se godinama unazad prisluškuju telefoni, da su praćeni i da se njihovi lični podaci nezakonito obrađuju.

Kako bi to provjerili, njegova supruga je MUP-u podnijela zahtjev za slobodan pristup informacijama za nju i njihovog sina. Tada je dobila podatke ko je od policijskih službenika i kada ulazio i njihove lične podatke. Nakon toga, istim povodom MUP-u se obratio i advokat, nakon čega je i on dobio potvrdu ko je od policajaca, kada i po kojem osnovu obrađivao njegove lične podatke.

Kako bi bio siguran o čemu se radi, on je Agenciji za zaštitu ličnih podataka podnio prijavu kako bi utvrdili zakonitost postupanja policajaca.

Po našem zahtjevu, Agencija je obavila nadzor i u tom postupku nadzora u svakom pojedinačnom slučaju koji je prikazan u prvom izvještaju utvrdila da se postupalo nezakonito kazao je Asanović na saslušanju.

Naglasio je da je Agencija za zaštitu ličnih podataka radeći na kontroli postupanja policajaca prema njemu, njegovoj supruzi i sinu imala jasnu opstrukciju.

Konkretno, službenicima Agencije od policije i MUP-a nijesu dostavljani podaci koji su bili neophodni za valjan nadzor. Istakao je da su nezakonitim ulaženjem u bazu podataka njemu i članovima njegove porodice povrijeđena osnovna Ustavom zagarantovana prava.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com