VANJA ĆALOVIĆ-MARKOVIĆ: Vlada izmjenama zakona pokušava da sakrije korupciju - Volim Podgoricu

VANJA ĆALOVIĆ-MARKOVIĆ: Vlada izmjenama zakona pokušava da sakrije korupciju

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković ocijenila je da je nema sumnje da je Vlada Crne Gore predložila izmjene Zakona o tajnosti podataka kako bi sakrila korupciju.

Iz te NVO su ponovili svoj, ali i stav Transparency International, o “neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka, koje bi dovele do podrivanja zakona o slobodi pristupa informacijama i napora u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori”.

“Vlada je već jednom povukla nacrt zakona u martu ove godine, nakon kritika 25 crnogorskih nevladinih organizacija. Vlada sada predlaže ‘javnu raspravu’ o nacrtu zakona sa identičnim tekstom kao onaj koji je nedavno povukla iz skupštinske procedure. Planirano je da se predložena javna rasprava održi u vidu jednog okruglog stola 9. jula 2019. godine”, pojašnjavaju iz MANS-a.

“Predložene izmjene zakona bi omogućile Vladi proglašavanje dokumenata tajnim ukoliko bi njihovo objavljivanje uticalo na “ostvarivanje funkcije organa”. Na taj način bi se ograničila i mogućnost kontrolisanja načina na koji državni organi proglašavaju podatke tajnim”, navodi se u saopštenju.

“Ovako drzak potez Vlade Crne Gore da progura ovaj zakon organizovanjem navodne javne rasprave je ciničan i zlonamjeran,” kazala je Delia Fereira Rubio, predsjedavajuća Transparency International. “Kao što smo već istakli, ne smije se ni pod kojim uslovom zakonom omogućiti da Vladina agencija radi na korumpiran način pod velom tajni.”

Iz MANS-a podsjećaju da je, u svom zadnjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija navela da prioritet Crne Gore treba da bude promjena rastućeg trenda proglašavanja podataka tajnim od strane javnih institucija, imajući u vidu da to sprječava efikasan nadzor od strane civilnog društva.

“Nema sumnje da je Vlada predložila ove izmjene zakona kako bi sakrila korupciju,” kazala je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a.

“Konkretne sudske presude su već potvrdile praksu proglašavanja informacija tajnim u cilju prikrivanja koruptivnih radnji. Crnogorska javnost ima Ustavom zagarantovano pravo na pristup informacijama u posjedu državnih organa. Uprkos jasnim preporukama da unaprijedi pristup informacijama od javnog značaja, Vlada sprovodi reforme unazad i sve više ograničava civilno društvo i medije. Sve ovo se dešava u zarobljenoj državi u kojoj ista elita vlada preko 30 godina.”

Transparency International i MANS insistiraju da se djelovi zakona koji su u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Vladinim obavezama u sklopu međunarodnih ugovora uklone iz nacrta zakona.

“Svaka javna konsultacija o izmjenama i dopunama zakona treba da bude detaljno sprovedena sa ciljem da se omogući najveće moguće učešće”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com