Safet Sušić ili Faruk Hadžibegić? - Volim Podgoricu

Safet Sušić ili Faruk Hadžibegić?

Nakon Crnogoraca Zorana Filipovića i Branka Brnovića, Hrvata Zlatka Krančara i Ljubiše Tumbakovića iz Srbije, peti selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore mogao bi da bude neko iz preostalih država nekadašnje Jugoslavije, a najprije iz Bosne i Hercegovine.

Izvršni odbor FSCG ovlastio je prije tri dana predsjednika Dejana Savićevića i generalnog sekretara Momira Đurđevca za vođenje pregovora sa potencijalnim kandidatima za funkciju selektora „A“ reprezentacije Crne Gore.

Njih dvojica kreću u posao – pronalaženje dugoročnog selektorskog rješenja u prilično delikatnom trenutku za crnogorski nacionalni tim, nakon političkog odlaska Tumbakovića i dvojice fudbalera, usred takmičarskog ciklusa za Euro 2020, bukvalno na dan jedne od najvažnijih utakmica (Kosovo, 1:1).

U posao kreću i mediji – ko bi to mogao da bude?

Zadatak je težak, jer “sokolima” treba ozbiljan selektor, vjerovatno kao nikada ranije, a izbor je prilično sužen, sveden na slobodna (a provjerena) imena iz dvije ili tri republike nekadašnje države.

Do toga se, naime, dolazi sistemom proste eliminacije.

Savićević je već dva puta ponovio da će novi selektor biti neko sa našeg govornog područja.

– Crnoj Gori treba dokazan stručnjak koji nema jezičku barijeru u komunikaciji sa igračima. Ja bih iskreno volio da dođe i neki stranac, ali pod uslovom da zna naš jezik – rekao je predsjednik FSCG “Al Džaziri” prije dva dana.

Dakle, zemlje bivše Jugoslavije.

Selekor, to je sasvim jasno, a suvišno je obrazlagati i zbog čega, neće biti iz Srbije.

Nerealno je očekivati i da to bude neko iz Crne Gore – nekoliko trenera koji vjerovatno zadovoljavaju selektorske kriterijume, u velikom su poslu u svojim timovima, u Evropi i Aziji, vezani ugovorima i platama.

Ostaju, dakle, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

 

Crna Gora je već imala Hrvata, Cica Kranjčara – rezultati su bili dobri, a rastanak neslavan. Teško je vjerovati da bi selektor opet mogao da bude iz zemlje svjetskog viceprvaka, jer su sva značajnija imena zauzeta, uključujući možda i najpoželjnije ime, trenera Dinama Nenada Bjelicu, koji ima i crnogorske korijene.

Ko je slobodan? Tomislav Ivković, Zoran Vulić, nekadašnji Savićevićevi saigrači iz reprezentacije, Ante Čačić, koji je vodio Hrvate… Izbor svakako nije veliki…

Slično je i u Sloveniji, gdje tri najatraktivnija imena trenutno nisu na tržištu – Matjaž Kek vodi reprezentaciju Slovenije, Darko Milanič je trener Maribora, Srećko Katanec sjedi na klupi reprezentacije Iraka. Slobodan je Bojan Prašnikar, nekadašnji selektor Slovenije, trener Olimpije, Maribora, Arminije Bilefeld, ali on već sedam godina ne vodi neki klub ili reprezentaciju.

Od Makedonaca, slobodan je Boško Đurovski, bivši selektor svoje zemlje, koji se prošle godine rastao sa japanskim Kjotom, dok Čedomir Janevski ima klub u Egiptu (Ismaili).

Najatraktivnija, a ujedno i slobodna trenerska imena, dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Safet Sušić, legenda jugoslovenskog fudbala, nekadašnji Savićevićev saigrač u reprezentaciji, čovjek koji je odveo BiH na do sada jedino veliko takmičenje (SP u Brazilu 2014) logičan je kandidat za selektora Crne Gore.

Baš kao i Faruk Hadžibegić, bivši trener nekoliko francuskih i turskih prvoligaša, za kojeg je i sam Savićević u izjavi bosanskim medijima kazao da je “ozbiljan kandidat”.

– Hadžibegić je jedan od ozbiljnijih kandidata. Moram biti iskren i kazati da nije samo on u opticaju, nego još nekoliko trenera koji su slobodni – rekao je Savićević “Al Džaziri”.

Ko je još slobodan? Blaž Slišković, Meho Kodro, obojica nekadašnji selektori BiH, ali imena Sušića i Hadžibegića djeluju atraktivnije.

Neće se puno čekati na novog selektora – jul će donijeti odgovor.

Vijesti

2 komentara

  1. Spot up for this write-up, I truly believe this web site wants considerably more consideration. I’ll more likely be again to study considerably more, thank you for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com