VELIKI PRAZNIK: Danas je Vidovdan, ovo nikako nemojte raditi - Volim Podgoricu

VELIKI PRAZNIK: Danas je Vidovdan, ovo nikako nemojte raditi

Vidovdan je nepokretni vjerski praznik koji praznuje Pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih  praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389) propast Srpskog carstva.

Sudar dveju vojski na Kosovu polju trebao je da se desi na dan kada će se jasno vidjeti ko je vjera, a ko nevjera. Po tom mitu, od tada se taj dan naziva Vidovdanom.

Po jednoj, ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio vrhovni bog.

Po drugoj, poštovanje prema Svetom Vidu donijeli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu.

Po trećoj interpretaciji, najvjerovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada.

Među Srbima i svim Slovenima vjerovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Na Vidovdan se, prema knjigama i vjerovanjima ne radi u polju ni u vinogradu da se grožđe ne bi sasušilo, a na današnji dan treba probati i zrelo voće.

Jedan od običaja nalaže da danas ustanete prije zore, pogledate ka suncu i kažete “Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”. Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas vidjeti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspjeha.

Danas, kaže narodno predanje, treba započeti nešto od ručnih radova, poput pletenja i vezenja. Prije nego što prionu na posao, žene treba da pokvase oči vodom u kojoj je prethodnu noć provela biljka vidovčica i da kažu: „Vidi, Vido kako pletem“, „Vidi, Vido kako vezem“, „Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja vidjela, to rukama i stvorila“.

Ako je vedro sa naznakama da će i ostati vedro, treba iznijeti napolje svu odjeću i provjetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. S druge stane, ukoliko je oblačno, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za usjeve.

1 komentar

  1. Thank you for your own hard work on this website. Ellie enjoys conducting investigation and it is obvious why. All of us learn all of the compelling mode you produce simple tricks through this blog and as well cause participation from other ones about this area of interest then our daughter is now starting to learn a lot of things. Take advantage of the rest of the new year. You have been conducting a very good job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com