OVO SU NJIHOVA IMENA: 21 osoba optužena za ŠVERC LJUDI, među njima i policajci - Volim Podgoricu

OVO SU NJIHOVA IMENA: 21 osoba optužena za ŠVERC LJUDI, među njima i policajci

Specijalno državno tužilaštvo je okončalo istragu i podiglo optužnicu protiv 21 osobe, koje su uhapšene u akciji Docu, zbog sumnje da su za naknade od više stotina eura do 7.000 eura, zavisno od maršute, organizovali krijumčarenje migranata preko granice. Optužni akt, koji je potpisala tužiteljka Mira Samardžić, dostavljen je Višem sudu i biće razmatran 8. jula.

Viši sud može da potvrdi akt Tužilaštva, obustavi postupak ili vrati na dopunu istrage ukoliko procijeni da treba sprovesti još neki dokaz ili da činjenično stanje nije utvrđebno u dovoljnoj mjeri.

Optužnim aktom obuhvaćeni su Nemanja Šćepanović (31) koji je označen da je bio na čelu grupe koja je krijumčarila migrante, zatim policajci Goran Mugoša (33) i Predrag Vlahović (40) iz Podgorice, kao i Marko Samardžić (34) iz Podgorice, Ivan Goranović (22) iz Nikšića, Radosav Janković (43) iz Nikšića, Darko Novović (44) iz Nikšića, Nikola Merdović(32) iz Mojkovca, Zilhad Rastoder (35) iz Podgorice. Optuženi su i Miloš Perišić (35) iz Podgorice, Darko Alibabić (33) iz Podgorice, Nikola Vujisić (32) iz Podgorice, Dražen Cvijović (27) iz Podgorice, Milisav Bojanić (50) iz Nikšića, Mišo Vojinović (58) iz Nikšića, Bogdan Vuletić (34) iz Podgorice, Jagoš Jelenić (28) iz Podgorice, Ozgen Dogukan (37) iz Turske, Aleksandar Radošević (39) iz Podgorice, Bogdan Vučetić (35) iz Podgorice i Jagoš Jelenić (29) iz Podgorice. Prema navodima Tužilaštva, svi optuženi su imali jasne uloge i zadatke u organizaciji koju je, kako se osnovano sumnja, predvodio Šćepanović.

On je, kako su pokazali nalazi iz istrage, u julu 2018. godine organizovao grupu koja je djelovala u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj. Njegovi saradnici su angažovali Jankovića, Samardžića, Goranovića, Mugošu, Novovića, Vlahovića, Rastodera, Perišića, Alibabića, Ozgena, Vlahovića i Radoševića radi krijumčarenja stranih državljana iz Sirije, Libije, Pakistana, Eritreje, Nepala i Palestine koji su do Crne Gore dolazili nelegalnim putem.

Prihavat migranata bio je organizovan u blizini Božaja, pa su ih nakon toga prevozili kroz Crnu Goru do BiH i Hrvatske.

Svaki optuženi imao je konkretne uloge neko je bio zadužen za preuzimanje migranata i njihov prevoz, neko za angažovanje “saradnika u nelegalnim poslovima, neko da čisti put i javlja na kojim dionicama je policija.

Dogukan je, prema novodima tužiteljke, imao zadatak da komunicira sa migrantima, da ih tokom nelegalnog prelaska granice preuzima u Sarajevu, radi njihovog daljeg krijumčarenja u zemlje EU. Sumnja se da je Predrag Vlahović preuzimao migrante u pograničnom pojasu sa Albanijom i obavještavao o prisustvu policije na putu prilikom njihovog prevoza u Crnu Goru i radi krijumčarenja u BiH.

Osumnjičeni su, prema navodima iz istrage, više puta krijumčarili ljude preko granice Crne Gore u BiH i Hrvatsku, od 12. do 14. jula. Šćepanović i Samardžić su, kako se sumnja, krijumčarili neutvrđen broj migranata iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku i Italiju za 7.600 eura. Zatim su Mugoša i Šćepanović, kako se sumnja, 15. jula prošle godine nelegalno prevezli sedam stranih državljana iz pograničnog područja u blizini Božaja do Podgorice za 1.100 eura.

Istražitelji takođe sumnjiče da su Šćepanović, Samardžić i Ozgen prevezli neutvrđeni broj stranih državljana iz Tirane do Podgorice. Šćepanović, Samardžić i Novović su, kako se sumnja, 18. jula prevezli strane državljane iz Podgorice do Vilusa, radi daljeg krijumčarenja u BiH. Samardžić i Šćepanović su, kako se sumnja, od 23. do 27. jula krijumčarili neutvrđeni broj stranih državljana i prevozili do Hrvatske za 5.000 eura.

Goranović, Samardžić i Šćepanović su 18. avgusta, sumnja se, prevozili pet stranih državljana od Bileće do Sarajeva radi krijumčarenja u zemlje EU, za 1.600 eura. Zatim su, kako Tužilaštvo sumnja, 23. avgusta Šćepanović, Vlahović iz pograničnog područja sa Albanijom prevezli strane državljane do Podgorice radi daljeg krijumčarenja u druge države za 440 eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com